Asuntolainojen kasvu kansainvälinen ilmiö

Asuntolainojen kovasta kasvusta esitettiin varoituksia Osuuspankkikeskuksen asuntoseminaarissa Jyväskylässä maanantaina. Matalan koron myötä lainasummat ovat paisuneet niin suuriksi, että viime vuosikymmenellä tavalliset ihmiset eivät olisi uskaltaneet sitoutua sellaiseen velkaikeeseen.

Osuuspankkikeskuksen toimitusjohtaja Reijo Karhinen kertoi, että asuntolainojen kova kysyntä on kansainvälinen ilmiö. Yhteinen nimittäjä on edullinen korkotaso.

- Suomen sinänsä ripeä asuntoluottokannan kasvu oli viime vuonna hitaampaa kuin useimmissa EU-maissa.
Myös pitkällä aikavälillä Suomen asuntoluotot ovat lisääntyneet eurooppalaisessa vertailussa sangen vaatimattomasti. Ainoastaan keskipitkällä aikavälillä 1998 lopusta lähtien Suomen asuntoluotot näyttävät kasvaneen euroalueen asuntoluottoja nopeammin.

Vuosikasvu oli Suomessa 12,7 prosenttia ja euroalueella 9 prosenttia. Muutaman viime vuoden lisäys selittyy Karhisen mukaan pitkälti 1990-luvun alkupuolen lamalla ja patoutuman purkaantumisella, kun talouskasvu voimistui. 1990-luvun alkupuolella asuntoluotot supistuivat kymmenyksen.

Kiinteä korko antaisi turvaa

Karhisen mukaan pankit ovat kuitenkin kovasti huolissaan, aiheuttaako näinkin suuri luottokannan kasvu tulevaisuudessa luottotappiouhkia ja kestävätkö pankkien taseet korkovaihtelun.

- Suomalaisten olisi syytä käyttää nykyistä enemmän rahoituksessa kiinteitä korkoja, Karhinen suositteli.

Valtion asuntorahaston ylijohtaja Teuvo Ijäs piti asuntoluottokannan kasvuvauhtia aivan liian kovana. Ijäs haluaisi toppuutella myös valtion takauksia asuntolainoille.

- On se kovaa, kun nuoret ihmiset ottavat vanhassa rahassa miljoonan markan lainoja, Ijäs varoitti.

Valtion asuntorahoitukseen Ijäs toivoo eräänlaista superaravaa, joka olisi nykyistä rahoitusta selkeästi edullisempi. Sosiaalista rahaa tarvittaisiin erityisryhmien asunto-olojen parantamiseen.

(MTV3-STT-JUSSI KAKSONEN)

Lue myös:

    Uusimmat