Mainos

Asuntokaupassa harhaanjohtavaa markkinointia

Uusien asuntojen velattomassa myyntihinnassa ei ilmoiteta vuokratontin lunastushintaa kokonaisuudessaan eikä kuukausittaista lyhennystä. Kuluttajavirasto pitää uutta markkinointitapaa moitittavana.

Ylikierroksilla käyvä asuntokauppa on saanut erikoisia muotoja. Ainakin Skanska ja NCC myyvät joitakin uudiskohteita niin, että mainoksissa mainitaan vain asunnon velaton myyntihinta, vaikka vuokratontista pitää maksaa kuukausittain huomattava vastike tai iso, kymmenien tuhansien könttäsumma.

Ostajalle tämä niin kutsuttu tonttivastike saattaa tulla yllätyksenä. Mainonnassa tonttivastikkeen määrää ei ole aina kerrottu.

Esimerkiksi kolmio Skanskan kohteessa Länsi-Pasilassa maksaa velattoman myyntihinnan mukaan 250 000 euroa, mutta tonttivastikkeen koko lunastushinnan jälkeen yli 320 000 euroa. Vaihtoehdoksi jää maksaa yli 300 euroa tonttivastiketta kuukaudessa.

Rakennusliike vetoaa siihen, että tonttivuokran sisällyttäminen erilliseen vastikkeeseen auttaa ostajaa.

- Tätä tonttiosuutta voisi ajatella lainana, josta maksetaan vain korot, mutta jota ei tarvitse maksaa hankinnan yhteydessä. Mielestäni se helpottaa kynnystä omaan asuntoon pääsemisessä, toimitusjohtaja Ilkka Joenperä Skanska Kodit Oy:stä sanoo.

Kuluttajavirasto pitää mainontaa moitittavana.

- Kun on kyse lehtimainoksesta tai internet-mainoksesta, siitä pitäisi käydä esille selkeästi, mikä on se maksettavan tonttiosuuden hinta, on se sitten könttähintana tai hintana per kuukausi, lakimies Mika Hakamäki Kuluttajavirastosta.

Skanskan johto näkee asian toisin.

- Helsingissä on iät ajat toteutettu vuokratonteille ja asunto-osakeyhtiö on joutunut maksamaan vuokraa kaupungille eikä tontin vuokrahintoja ole koskaan laitettu myyntihintaan, toimitusjohtaja Joenperä selittää.

Myös NCC:lla on samoja epäselvyyksiä asuntojen markkinoinnissa. Yrityksestä kommentoidaan, että käytäntöä voidaan tarvittaessa tarkistaa.

Kuluttajavirasto keskustelee asiasta lähiakoina Rakennusteollisuuden kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.