Asuminen vain kallistuu kallistumistaan – pankinjohtaja muistuttaa velallisia yhdestä asiasta

Asumiseen suoraan liittyvät kustannukset ovat Suomessa selvässä kasvussa. Näin kertoo kiinteistönvälitysketju Sp Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– On myös varmaa, että korjausrakentamisen, energian ja polttoaineiden hinnat tulevat jatkamaan nousuaan myös tulevaisuudessa, Jukka Rantanen toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa esimerkiksi sähkön hinta on Suomessa ollut vielä kohtuullisen edullista verrattuna moniin Euroopan maihin. Rantanen kertoo, että Saksassa ja Englannissa sähkö maksaa selvästi enemmän kuin Suomessa.

– Uskon, että erot tulevat kaventumaan, ja sähkön hinta nousemaan Suomessa.

Tänä syksynä kallis sähkö on yllättänyt asukkaat. Energian hinnannousu on ollut selvästi nopeampaa kuin ennusteissa aiemmin oletettiin.

2:08
Suomen Pankki on huolissaan asuntovelallisista. Se vaati loppukeväällä velkakaton ja asuntolainojen pituusrajoituksen ottamista käyttöön.

Korkojen nousemiseen kannattaa varautua

Asumisen kustannuksia voi nostaa myös korkojen nousu. Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti uskoo Euroopan keskuspankin aloittavan ohjauskorkonsa nostamisen ennakoitua aikaisemmin.

– Koronnostot voivat alkaa jo lähikuukausien aikana, Jäntti sanoo.

Jäntin mukaan monella pääkaupunkiseudun asuntovelallisella talous on vedetty niin tiukille, että jo prosentin nousu lainan viitekorossa tuntuu kuukausierässä. 

250 000 euron lainassa se tarkoittaisi yli 100 euron lisäerää kuukausittain 15 vuoden maksuajalla laskettuna.

– Jokaisen asuntovelallisen kannattaisikin nyt laskea ihan konkreettisesti, miten koronnousut vaikuttavat omiin asumiskuluihin ja muista päivittäisistä menoista selviytymiseen, Jäntti neuvoo.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn arvioi aiemmin tällä viikolla Talouselämässä, että korot nousevat keskipitkällä aikavälillä. Tässä yhteydessä se tarkoittaa sitä, että asuntovelallinen tuntisi korkojen nousun lompakossaan kolmen vuoden sisällä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja