Asiantuntijat kritisoivat: Joogasta ei ole varsinaista hyötyä

Nopeasti yhdeksi maailman suosituimmaksi liikuntamuodoksi noussut jooga on uusimpien tutkimusten mukaan hyödytöntä, jos tavoitteena on painonpudotus ja selkärangan vahvistaminen, kirjoittaa Daily Mail.

Joogaatko sinäkin siinä toivossa, että jonakin päivänä kroppasi olisi yhtä upea kuin kaikilla niillä julkkiksilla, jotka vannovat joogan nimeen?

Joogaretriitit ovat nousseet nopeasti yhdeksi suosituimmista lomavaihtoehdoista ja joogavideot päihittävät muut kuntoiluvideot mennen tullen myynnissä. Huonoja uutisia on luvassa, sillä monet tahot väittävät joogan hyötyjen olevan lähes olemattomia. Britannian yksi tunnetuin fitnessguru, Matt Roberts paljastaa, että todellisuudessa jooga ei juurikaan kohota kuntoasi.

– Sinusta voi tuntua, siltä että viikoittaiset joogaharjoitukset pitävät sinut kunnossa, mutta näin ei ole. Jooga on suosittua siksi, että se on niin helppoa, Roberts kertoo.

– Tietyt osat kehosta tekevät työtä, mutta monellekaan jooga ei ole tarpeeksi intensiivinen harjoitusmuoto. Sinun tulisi kiinnittää huomiota sydämensykkeeseesi ja siihen hikoiletko puolen tunnin jälkeen. Hyvin harvalla jooga kuormittaa kehoa tarpeeksi.

Joogalla et laihdu

Robertsin kommentit voivat saada joogaa rakastavat puolustuskannalle, mutta Roberts ei ole yksin mielipiteittensä kanssa.

Urheilutieteen professori John Brewer kumoaa sen väitteen, että monet julkkikset olisivat saavuttaneet upean ulkomuotonsa hikoilemalla joogamatolla.

– Pelkän joogan avulla on lähes mahdotonta pudottaa painoa ja saavuttaa hyviä tuloksia, Brewer sanoo.

– Ihmiset, jotka väittävät muuta luultavasti viettävät päivät pitkät juoksemalla, pyöräilemällä ja lopuksi joogaavat sen rentouttavan ja lihaksia venyttävän vaikutuksen vuoksi.

Jooga tarjoaa hetken rentoutumiselle ja se on hyvä harjoitus venyvyyden parantamiseksi, mutta muuta se ei juuri tee. Kehon tärkein lihas on sydän ja joogan avulla, sitä ei harjoiteta.

Alle tunnin mittainen hathajooga polttaa vähemmän kaloreita kuin mitä kahdessa suklaakeksissä on. Voimajoogakin vain päälle 200 kaloria, vaikka sitä mainostetaan lehdissä ja kuntokeskuksissa hyvänä harjoitusmuotona niille, jotka haluavat eroon ylimääräisistä kiloista.

Joogan vaikutuksia tutkineet henkilöt Wisconin yliopistosta tulivat siihen tulokseen, että kolme harjoituskertaa joogaa viikossa ei kehittänyt aerobista kuntoa ollenkaan, kirjoittaa Daily Mail.

– Joogassa saat mahdollisuuden harjoittaa voimaa ja lihasten sietokykyä, sekä lisäksi venyvyyttä. Jos tavoitteenasi on kehittää aerobista kuntoa ja pudottaa painoa niin jooga ei ole oikea valinta, paljastaa tutkimusta johtanut professori John Procari.

Selkäkivut voivat pahentua

Monet joogaan hurahtaneet väittävät joogan helpottavan selkäkipuja, sen rankaa notkistavan ja lihaksia vahvistavan vaikutusten vuoksi. Todisteita tästä ei kuitenkaan ole löydetty.

– Ihmisten, jotka kärsivät selkäkivuista tulisi olla hyvin varovaisia harjoittaessaan joogaa. Joissain tapauksissa jooga voi olla hyödyllistä, mutta monet jooga-asanat kuormittavat selkää liikaa, kertoo fysioterapeutti Matt Toddman.

Tyypilliset asanat, kuten vuori ja kobra voivat ärsyttää selkärankaa. Puolestaan asennot, joiden tarkoitus on pidentää selkärankaa voivat aiheuttaa pahaa vahinkoa selkärangalle jos ne tekee väärin. Joogasta onkin enemmän haittaa kuin hyötyä keholle, jos sen harjoittaminen ei tapahdu ammattilaisen valvonnassa.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat