Asiantuntija vertaa Israelin kantaa Jokereiden ja HIFK:n kannattajiin

Iran ja Yhdysvaltojen johtama neuvotteluryhmä ovat sopineet, että Iran pidättyy uraanin rikastusohjelmansa laajentamisesta.

Vastineeksi Iranille asetettuja talous-pakotteita höllennetään. Sopimus on puolen vuoden mittainen.

Israel ei kuitenkaan ollut tyytyväinen sopimuksesta. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu luonnehti sopimusta historialliseksi virheeksi.

Tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista arvelee, että Israel ei välttämättä haluaisi asiassa mitään sopimusta:

-Se, että Israel olisi iloinen tästä niin se olisi vähän kuin olettaisi, että Jokeri-fanit olisivat iloisia siitä, että HIFK voittaisi lätkämestaruuden. Näin ei vain tule käymään, pohtii Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternak jatkaa, että Israel on tietenkin huolissaan Iranin ydinaseesta.

-Mutta he ovat ehkä enemmän huolissaan siitä, että jos tämä johtaa johonkin alueelliseen liennytykseen, niin Israelin valta ehkä heikkenisi. Israelilla on asiaan monen kymmenen vuoden perspektiivi, jonka takia maa on huolissaan, toteaa Salonius-Pasternak.

Hän toteaa, että nyt solmittu sopimus kuulostaa siltä, että Iranin olisi uskomattoman vaikeaa jatkaa seuraavan kuuden kuukauden aikana ydinsaseohjelmaansa. 

- Nyt seuraavan kuuden kuukauden aikana sama ryhmä pyrkii neuvottelemaan pysyvän sopimuksen, se on tässä ehkä suurin ja tärkein asia.

Erkki Tuomiojan ja Tarja Cronbergin tavoin Salonius-Pasternak näkee Iranin ydinohjelmasopimuksessa alun isommallekin rauhanprosessille.

-Kuka tietää, ehkä Barack Obama saa presidenttinä vielä lähettää maahan amerikkalaisen suurlähettilään.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja