Mainos

Asiantuntija tyrmää: Jämijärven turmakoneessa ei ollut ylipainoa

Jämijärven lentoturma on herättänyt keskustelua siitä, oliko Air Comp 8-kone liian kevyt kantamaan 11 henkilön kuormaa.

– Olen kuullut juttuja, että vuonna miekka ja kilpi lentokoneet olisi lastattu niin täyteen kuin mahtuu. Ne ovat kuitenkin täysin taakse jäänyttä elämää, kertoo Suomen ilmailupalvelut Oy:n hallituksen jäsen Mika Kolehmainen.

Ennen laskuvarjohyppyä jokainen koneeseen astuja käy ensin vaa’alla. Hyppääjät punnitaan varusteineen, mitä kutsutaan manifestaamiseksi. Manifestaamisen jälkeen lentäjä tietää, kuinka paljon polttoainetta koneeseen voidaan lastata.

– Hyppylennot mennään minimipolttoainemäärällä. Jos tankit olisivat täynnä, kone painaisi niin paljon, että hyppääjien määrää pitäisi laskea, Kolehmainen kertoo.

– Koneessa voi olla esimerkiksi 100 kiloa polttoainetta. Se on määräysten mukainen ja hyvin toimiva tapa tankata, Mika Kolehmainen Suomen ilmailupalvelut Oy:stä sanoo.

Monella lentokoneella suurin sallittu lentoonlähtöpaino on myös suurempi kuin suurin laskeutumispaino. Jos hyppäämään ei päästäkään, täytyy lentäjän arvioida, voidaanko laskeutua aiottua painavammalla lastilla.

– Jos ylipainoisella koneella lähdetään alas, se todennäköisesti laskeutuu normaalisti. Mekaanikon tulee kuitenkin tarkistaa kone heti laskun jälkeen.

– Ei painojen kanssa yleisesti ottaen leikitä ollenkaan, Kolehmainen kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.