Asiantuntija: Tämä on ehdottomasti paras säästövinkkini!

Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämärin mielestä ehdottomasti paras säästökeino on selvittää, mihin oma palkka kuluu. Aloita heti ja kirjaa ylös kahden kuukauden ajan omaa kulutuskäyttäytymistäsi!

Säästöpankin Säästämisbarometrin mukaan yhä useampi suomalainen ei suunnittele talouttaan millään tavalla ja etenkin nuoret suunnittelevat sitä vain lyhyellä aikajänteellä – vain 39 prosenttia tutkimukseen osallistuneista alle 35-vuotiaista suunnittelee talouttaan yli puolen vuoden päähän.

Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri tietää, että tärkein säästökeino olisikin ottaa oma talous hallintaa ja selvittää, minne rahat kuluvat.

– Katso kahden kuukauden ajan, mihin rahasi menevät. Esimerkiksi Säästöpankilla on verkkopankissa käytössä Finanssivahti, jonka avulla näet mihin rahat ovat kuluneet ja voit seurata omaa kulutuskäyttäytymistäsi. Siten voit suunnitella talouttasi huomattavasti paremmin.

Tulot ja menot voi yksinkertaisimmillaan kirjata ja laskea ylös paperille. Jos kaipaat apua, tutustu myös Kuluttajaliiton Kalliit kulissit -sivustoon.

Tulot ja menot tasapainoon!

  • Kirjaa ylös ensin se, minkä verran sinulle jää palkasta käteen kuukaudessa.
  • Lisää tämän jälkeen mukaan muut tulot, kuten asumistuki tai lapsilisät.
  • Merkkaa sen jälkeen ylös kaikki menot: Esimerkiksi asumiskuluja ovat vuokran tai lainanmaksun lisäksi vesi- ja sähkölasku. Tämän lisäksi merkitse omaan sarakkeeseensa ruokaan, alkoholiin, vaatteisiin, terveyteen ja esimerkiksi liikenteeseen kuluvat rahat.
  • Miten kulut ja menot kohtaavat? Mistä voisit nipistää? Kuluuko johonkin rahaa yllättävän paljon? Pitämällä kuluista päiväkirjaa, saat nopeasti selvyyden taloustilanteestasi.

Lähde: Kalliit kulissit/ Kuluttajaliitto

Lue myös:

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat