Asiantuntija Sipilän suunnitelmasta: "Kiekko isketään kenttään toisen puolustusalueella"

Ylijohtaja Jukka Pekkarinen valtionvarainministeriöstä otti kantaa pääministeri Juha Sipilän ajamaan yhteiskuntasopimukseen ja talousuudistuksiin MTV:n Kymmenen uutisissa.

Pekkarisen mukaan yhteiskuntasopimuksessa käytetään samaa mallia kuin eläkeuudistuksessa: hallitus esitti tavoitteet ja työmarkkinajärjestöjen tehtäväksi jätettiin etsiä keinot.

Kunnianhimoinen tavoite

Sipilän mukaan yhteiskuntasopimuksen ehto on muun muassa se, että työaikaa lisätään sadalla tunnilla vuodessa työntekijää kohden.

– Ongelma on se, että tämä yhteiskuntasopimus on eläkeuudistusta kunnianhimoisempi ja monimuotoisempi. Työaikajärjestelyjä on sopimusaloittain erilaisia. Se, onnistuuko sopimus, riippuu paljon siitä, miten hallitus täsmentää esitystään heinäkuun lopulla, Pekkarinen arvioi.

– Lähtökohtaongelmana on se, että kiekko isketään kenttään toisen osapuolen puolustusalueella. Hallituksen täytyy hakea tasapuolista lähtökohtaa.

Pekkariselta kysyttiin myös, riittävätkö pääministeri Juha Sipilän hallituksen toimet nostamaan Suomen suosta.

– Suunnitelmat ovat kunnianhimoisia ja riittäviä sekä koko talouden kuvan parantamisen kannalta että julkisen talouden kestävyyden kannalta. Monta ratkaisematonta ongelmaa on kuitenkin edessä ennen kuin sanat muuttuvat teoiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat