Asiantuntija: Seksin ostajan lähes mahdotonta tunnistaa ihmiskauppakytkökset

Asiantuntija pelkää, että seksin ostamisen rangaistavuus voi ajaa ihmiskaupan ja parituksen kitkemisen käänteiseen suuntaan.

Seksin oston rangaistavuus

Seksin ostaminen parituksen kohteelta tai ihmiskaupan uhrilta on nyt rangaistavaa, vaikka ostajan teko ei olisi tahallinen.

Ostaja voidaan tuomita siitä huolimatta, ettei hän tiennyt parituksesta tai ihmiskaupasta. Tuomitsemiseen riittää, että ostajan olisi pitänyt epäillä sitä.

Aiemmin teko on ollut rangaistava vain tahallisena.

Seksin ostamisesta parituksen kohteelta tai ihmiskaupan uhrilta voidaan tuomita korkeintaan puoli vuotta vankeutta.

– Jos ostaja havaitsee myyjän liittyvän ihmiskauppaan tai paritukseen, on pelko, että ilmoitushalukkuus poliisille vähenee, kun teosta voi nyt joutua itse syytteeseen.

– Kun seksin ostaminen kriminalisoidaan, se vaikuttaa negatiivisesti koko ostotapahtumaan. Seksin osto menee entistä enemmän piiloon ja turvattomammille alueille, jolloin tapauksista tulee epämääräisempiä ja väkivallan riski kasvaa, Pro-tukipiste ry:n toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen sanoo.

Pro-tukipiste on riippumaton asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa tukipalveluita seksi- ja erotiikka-alalla toimiville ihmisille.

Järjestön toiminnanjohtajan mukaan ostajan on lähes mahdotonta tietää, onko seksinmyyjä yksityinen palvelunharjoittaja vai ihmiskaupan uhri tai parituksen kohde. 

– Tietysti on eri asia, jos tilanne on hyvin selkeä. Esimerkiksi jos seksin myyjä on lukittuna jossain tai puhelimessa vastaakin mies, vaikka palveluita myy nainen. Harvoin tunnusmerkit ovat kuitenkaan näin selkeitä.

Seksin ostaja ei voi ilmoitustenkaan perusteella täysin tietää, kuka palveluita myy.

– Ilmoitukset ovat hyvin samankaltaisia, eikä se tarkoita, että niitä laatisi yksi ja sama ihminen. Ne vain noudattavat samaa kaava, kuten deitti-ilmoituksetkin.

Oikeusprosessia helpotettava

Pro-tukipiste ry:n toiminnanjohtajan mukaan tärkeintä olisi helpottaa ihmiskaupan tai parituksen uhrien tunnistamista sekä madaltaa ilmoituskynnystä. 

– EU:n ulkopuoltelta tulevilla ihmiskaupan tai parituksen uhreilla on usein pelko maasta käännytyksestä, jos he kertovat tilanteestaan. Se vähentää halukkuutta tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa, toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen pohtii.

Rikosten oikeusprosessia tulisi myös Kauppisen mielestä myös sujuvoittaa.

– Uhrin pitäisi nykyistä tarkemmin tietää, mitä hänelle tapahtuu, jos hän lähtee näin raskaaseen prosessiin mukaan. Olisi tärkeä saada tapauksia tutkintaan ja sitä kautta myös lisäinformaatiota siitä, millä tavalla ihmiskauppa ja paritus olisivat ennaltaehkäistävissä, Pro-tukipiste ry:n toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen korostaa.

Lue myös:

    Uusimmat