Asiantuntija: Myös luontaistuotteilla ja itsehoitolääkkeillä haittavaikutuksia

Lääkekuorma syyniin 26:26

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen farmaseutti Kirsi Kvarnströmin mukaan suomalaiset eivät ole kovin hyvin selvillä omasta lääkekuormastaan.

Tuoreen ruotsalaisen väitöksen mukaan ainakin 12 prosenttia ruotsalaisista kärsii lääkkeistä aiheutuvista haittavaikutuksista. Suomen farmasialiiton puheenjohtajan, farmaseutti Kirsi Kvarnströmin mukaan tulokset ovat verrannollisia myös Suomeen.

Lääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksina esimerkiksi ummetusta, pahoinvointia, huimausta ja muistihäiriöitä. Kvarnström epäilee, että suomalaiset eivät ole kovin tietoisia omasta lääkekuormastaan ja käyttämiensä lääkkeiden haittavaikutuksista.

– Uskoisin, että suomalaiset eivät ole kauhean hyvin selvillä omasta lääkekuormastaan ihan senkin takia, että esimerkiksi näitä itsehoitolääkkeitä ja luontaistuotteita ei välttämättä mielletä lääkkeiksi. Ei mielletä sitä, että ne myöskin lisäävät sitä omaa lääkekuormaa, ja niillä on myöskin haittavaikutuksia, sanoo Kvarnström.

Kvarnström muistuttaa, että itsehoitolääkkeissä on usein samoja lääkeaineita kuin reseptilääkkeissä, jolloin ne voivat aiheuttaa oireita etenkin yhteisvaikutuksessa muiden lääkkeiden kanssa.

– Haluankin korostaa sitä, että ehdottomasti kun käy ostamassa esimerkiksi apteekista itsehoitolääkkeitä, niin kannattaa kysyä proviisorilta tai farmaseutilta sopiiko tämä itsehoitolääke juuri minulle ja minun oireisiini ja muihin lääkkeisiini, Kvarnström kehottaa.

Mitä tarkoittaa lääkehoidon kokonaisarviointi? Kuinka usein lääkitys pitäisi tarkistaa? Katso Kvarnströmin haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat