Asiantuntija: Lentokoneen pakottaminen Valko-Venäjälle todennäköisesti presidentti Lukashenkan oma idea

Ryanairin koneen pakottaminen laskeutumaan Minskiin oli todennäköisesti Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan oma idea, sanoo tutkija Kristiina Silvan Ulkopoliittisesta instituutista.

–  (Tapaus) kertoo siitä, että kyseessä on kostonhimoinen hallinto, joka vainoaa omasta mielestään ihmisiä, jotka vaikeuttavat hallinnon turvallisuustilannetta riippumatta siitä, missä he sijaitsevat, olivat he sitten kansainvälisessä ilmatilassa tai maan sisällä, Silvan sanoo.

Ateenasta Vilnaan matkalla olleen lentokoneen pakottaminen laskeutumaan Minskiin on Silvanin mukaan malliesimerkki sortotoimesta, jonka tarkoituksena on näyttää kaikille mahdollisesti oppositiomielisille kansalaisille, että ei kannata ryhtyä opposition toimintaan mukaan.

Silvan katsoo, että oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin pidätys ja tuleva oikeudenkäynti ovat jopa suurempi pelote kuin se, että tämä olisi salamurhattu Liettuassa.

–  (Valko-Venäjän) tavoitteena on pysäyttää Pratasevitshin toiminta, mutta myös (antaa) hyvin vahva signaali muille kansalaisille, Silvan sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat