Asiantuntija: Kulutustavat kuriin ravintoympyrän avulla

Suomi on yksi harvoista maailman maista, missä luonnon varannot pysyvät kulutuksen puitteissa. Tämä johtuu kuitenkin ympäristömme suuresta biokapasiteetista, ei kulutustavoistamme.  

Mittareiden merkitykset

Hiilijalanjälki

Mittaa ostettavan tuotteen tai käytettävän palvelun ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja syntyy tuotteen elinkaaren aikana.

Ekologinen jalanjälki

Mittaa, kuinka suuri maa- tai vesialue tarvitaan elintasomme ylläpitämiseen ja paljon maata tarvitaan tuottamaan käyttämämme ravinto, energia ja materiaalit.

Ekologinen kädenjälki

Mittaa positiivisia kulutusvaikutuksia eli sitä, kuinka suuri vaikutus hyvillä ympäristöteoilla on.

– Suomessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota liikkumiseen, ruokaan ja asumiskustannuksiin, muistuttaa ympäristöneuvos ja kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Sauli Rouhinen ympäristöministeriöstä.

Maailman uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu jo tältä vuodelta loppuun. Ylikulutus on vakava ongelma, sillä uusiutuvat luonnonvarat kulutetaan vuosi vuodelta aiemmin.

– Ekologisesta jalanjäljestä puolet koostuu teollisuusmaissa hiilijalanjäljestä. Se tarkoittaa, että meidän täytyy vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä kaikessa, mitä teemme, Rouhinen kuvailee.

Suomalaiset syövät liikaa lihaa

Ylikulutus on erityisesti vauraiden maiden ongelma, mistä köyhemmät alueet kärsivät. Suomi on ympäristöneuvoksen mukaan hankalassa asemassa, sillä meillä menee liian hyvin.

Yksi maapallo ei enää riitä

Maailmanlaajuisesti tarvitsemme puolitoista maapalloa tuottamaan sen, minkä ihmiset vuodessa kuluttavat. Kasvuennusteiden mukaan planeettoja tarvitaan kolme vuosisadan puoliväliin mennessä. 

Lähde: WWF

– Meidän vientimme on erittäin raskasta, tapa jolla tuotamme ja käytämme energiaa. Kuluttamisessa emme juurikaan poikkea muista länsimaista, ympäristöneuvos Sauli Rouhinen muistuttaa. 

Lihansyönnin vähentäminen on tehokas tapa leikata omaa jalanjälkeään. Tällä hetkellä suomalaiset syövät keskimäärin yli kaksinkertaisesti enemmän lihaa kuin viralliset ravitsemussuositukset suosittavat. 

Yksinkertainen keino on esimerkiksi ruokaympyrän mallin seuraaminen.

– Enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa sekä kovia juustoja omaan ruokavalioon. Ravintoympyrä on kohtuullinen ohje, se ei rankaise sekasyöjiä, eikä pakoita kaikkia kasvissyöjiksi, Rouhinen huomauttaa.

Ekologinen kädenjälki palkitsee

Muita keinoja vähentää ympäristön kuormitusta on henkilöautoilun vaihtaminen pyöräilyyn tai julkiseen liikenteeseen. Työtapaamiset voi hoitaa matkustamisen sijaan videoneuvotteluilla.

Hyvien ympäristötekojen mittaamiseen on kehitetty kannustavampi mittari, ekologinen kädenjälki.

– Ekologinen jalanjälki on tietyllä tavalla syyllistävä ja siihen ladataan kaikki kulutuksen synnit. 

– Kun elämässä tekee hyviä ympäristöratkaisuja, vaikka vaihtaa lämmityksen maalämpöön tai lisää kasviksia ruokavalioon, kerryttää omaa ekologista kädenjälkeä. Se on palkitsevampi tapa lähestyä tätä kulutusteemaa, ympäristöneuvos Sauli Rouhinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat