Mainos

Asiantuntija: Kohu H1N1-rokotteesta voi lisätä kieltäytymistä myös muista rokotteista

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin professori uskoo, että sikainfluenssarokotteesta syntynyt kohu saattaa horjuttaa ihmisten luottamusta myös muihin massarokotuksiin.

- Toivoisin kyllä, että tämä ei heijastuisi vaikka syksyllä alkavien kausi-influenssarokotuksien aktiviteettiin, infektiotautien professori Heikki Peltola toteaa.

MTV:n Kymmenen uutisissa vieraillut Peltola pitää vielä vaarallisempana sitä, että rokotuskielteisyys yleistyisi pienten lasten kohdalla. Lapset kuuluvat Suomessa automaattisesti rokotusohjelmaan, jossa he saavat elinikänsä aikana noin kymmenkunta rokotetta. Rokotteista voi kuitenkin kieltäytyä.

Rokotteen ottamatta jättäminen voi kostautua aikuisiällä

Peltola ottaa esimerkiksi tuhkarokon, jota meillä ei tällä hetkellä juurikaan sairasteta. Se johtuu hänen mukaansa siitä, että suomalaiset ovat niin hyvin tautia vastaan rokotettuja. Kun tautia ei nyt ole, voi Peltolan mukaan osa jättää rokotteen ottamatta ja "lymytä" muun kansan rokotussuojan takana.

- Mutta jos taudin saa aikuisena vaikka kansainvälisen matkustuksen vuoksi, silloin on edessä niin sanotusti tupen rapinat.

Peltola muistuttaa, että esimerkiksi tuhkarokon kohdalla rokotuspeittävyyden pitäisi olla jatkuvasti noin 95 prosenttia, jotta helposti tarttuva tuhkarokko ei yleistyisi suomalaisten keskuudessa.

- Meillä on kokemuksia esimerkiksi Britanniasta, jossa ihmiset väärän hälyytyksen vuoksi jätti ottamatta rokotuksia ja siitä seurasi erittäin ikäviä asioita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.