Mainos

Asiantuntija: Ensitreffit alttarilla -sarjan ajatus sokeeraava

Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan osallistuneet asiantuntijat toivovat sarjan herättävän keskustelua, ja ettei keskustelu jää pelkkään kauhisteluun.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa asiantuntijat haastattelevat ohjelmaan osallistuneita, ja valikoivat heille sopivat kumppanit – mikäli sopivat löytyvät muista ohjelmaan osallistuneista.

Yksi ohjelman asiantuntijoista, parisuhteisiin keskittynyt folkloristi Mari Hatakka uskoo, että sarjan perusajatus on länsimaiselle ihmiselle hätkähdyttävä ja jopa sokeeraava.

– Ajatellaan, että rakastuminen on ainoa tapa löytää puoliso. Haluaisin tämän herättävän keskustelua parisuhteen merkityksestä: voi olla kannattavampaa ajatella luovasti ja itsenäisesti kuin kaavoihin kangistuneesti.

Hatakka toivoo, että poikkeava tapa löytää kumppani herättää keskustelua myös muista asioista, joita pidetään parisuhteessa itsestäänselvyyksinä. Esimerkiksi siitä, onko kumppanin pakko olla vastakkaista sukupuolta ja onko suhteen pakko tähdätä avioliittoon.

Yhteiskuntamme rakenteet ovat Hatakan mukaan sellaiset, että perinteinen naimisiin meno näyttää usein kannattavimmalta vaihtoehdolta.

– Lapsi on automaattisesti aviopuolison lapsi, ilman, että asiaa täytyy ilmoittaa. Avopuolisolla ei myöskään ole samaa oikeusturvaa puolison kuollessa.

– Vaikka täällä erotaan paljon, avioliittoon suhtaudutaan edelleen hyvin vakavasti.

Keskustelua sitoutumisesta ja eroista

Pastori Kari Kanala uskoo Ensitreffit alttarilla -sarjan herättävän paljon keskustelua kirkon piirissä. Kirkko kun on Suomessa avioliittoinstituution ytimessä.

– Kirkon piirissä tämä tulee herättämään varmasti paljon kysymyksiä siitä, kuinka voidaan lähteä näin liikkeelle. Turhennetaanko tässä nyt avioliitto ja siihen liittyvät lupaukset.

Ohjelmassa naimisiin ei kuitenkaan mennä kirkossa vaan maistraatissa. Sen jälkeen on mahdollisuus kirkolliseen siunaamiseen, jos pari haluaa pysyä yhdessä.

Kanala uskookin, että jos keskustelussa ei haluta jäädä pelkkään kauhisteluun, ohjelma voi poikia hedelmällistä keskustelua sitoutumisesta ja eroista.

– Siitä, erotaanko nykyään liikaa ja milloin ero on hyvä ratkaisu. Kuinka extreme-laji arki on ja miten siihen täytyy panostaa.

Ensitreffit alttarilla alkaa AVAlla tiistaina 6.1.2015 klo 21.00.

Keskustele ohjelmasta AVAn Facebookissa taiTwitterissä #ensitreffitalttarilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.