Mainos

Asbestitautipiikki uhkaa lähivuosikymmeninä?

20:00

Asbestin aiheuttamia keuhkosairauksia ja syöpiä todetaan Suomessa vuosittain noin 600 ihmisellä ja noin 100 ihmistä kuolee. Nämä altistumiset ovat tapahtuneet ennen 1960-80-luvuilla.

Viime vuosina on tullut ilmi uusia, yksittäisiä asbestitauteja. Tuoreet yksittäistapaukset huolettavat, koska niissä altistumisen arvioidaan tapahtuneen vuoden 1994 jälkeen.

- Saattaa olla, että on epähuomiossa purettu rakenteita tietämättä, että siellä on asbestia. Tai suojaimet ovat olleet huonosti kasvoilla. Voi olla olemassa myös muu selittävä tekijä, joka on altistumisen päässyt aiheuttamaan, kertoo ylilääkäri Panu Oksa Työterveyslaitoksesta.

Suomessa asbestille voi altistua enää vain purkutöissä vanhoja rakennuksia korjattaessa. Asianmukaisella suojautumisella ja purkumenetelmillä altistumisriski on vähäinen. Luvanvaraisuudesta ja valvonnasta huolimatta kaikkia purkamisia ei tehdä sääntöjen mukaan.

Yleisimmät asbestin aiheuttamat sairaudet ovat keuhkosyöpä, keuhkopussin tai vatsakalvon kasvain sekä asbestipölykeuhko. Sairauksilla voi olla 10 - 50 vuoden viive altistumisen alkamisesta sairauden ilmenemiseen.

-  Sairastumisviive on niin pitkä, että jos nyt huolimattomasti tehdään töitä, niin meillä on 20-30 vuoden päästä uusi aalto uusia asbestisairauksia, sanoo ylilääkäri Panu Oksa. 

- Purkutöiden vaarat tulee pitää nyt mielessä.

Tutkijoiden mukaan muutama gramma asbestipölyä hengitysteissä voi nostaa keuhkosyövän riskiä oleellisesti. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja