Arvio: Rautaisella otteella hallitseminen jatkuu Pohjois-Koreassa

Itsevaltius jatkuu Pohjois-Koreassa Kim Jong Ilin jälkeenkin, arvioi strategian pääopettaja, komentaja Juha-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulusta.

- Toiveita itsevaltiuden muutoksista on, mutta ne eivät voi olla kovin nopeita. Pohjois-Korea on ollut pitkään hyvin suljettu, rautaisella otteella eliitin hallitsema valtio ja eliitti haluaa jatkaa oman asemansa ylläpitämistä. Toisaalta, jos tapahtuu nopea romahdus, kustannukset Pohjois-Korean saattamisesta muiden valtioiden tasolle olisivat sietämättömän korkeat varsinkin eteläkorealaisten mielestä, Puistola totesi MTV3 Uutisten haastattelussa.

Puistolan mukaan vallan vaihtoa on pedattu jo vuodesta 2008, minkä jälkeen Pohjois-Korean hallintokoneisto on valmistautunut Kim Jong Ilin menehtymiseen.

- Tällä hetkellä pelätään sitä, että jos vallanvaihto ei suju kitkattomasti, siitä voi pahimmillaan olla seurauksena Pohjois-Korean romahdus tai sisäiset valtataistelut. Toisaalta uskotaan, että Kim Jong Un on pystynyt jo vakiinnuttamaan omaa asemaansa ja politiikka jatkuu entisellään. Kenties jopa jotain lämmintä tuulahdusta suhteessa Etelä-Koreaan ja Yhdysvaltoihin voi tapahtua. Markkinoiden reaktioista näkyy pelko ja varovainen toiveikkuus taas näkyy muissa lausunnoissa.

Puistolan mukaan Pohjois-Korean tilannetta seurataan tarkasti etenkin Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

- Varmasti yritetään olla provosoimatta Pohjois-Koreaa millään tavalla, koska kitkaton vallanvaihto on kaikkien etu sisäisen valtataistelun tai kansan suuren maastapaon välttämiseksi.

Pohjois-Korean luhistumista pelättiin myös vuonna 1994, kun Kim Jong Ilin edeltäjä, hänen isänsä Kim Il Sung menehtyi.

(MTV3)

Katso komentaja Juha-Antero Puistolan kommentit:

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat