Mainos

Ars Fennica -palkitun islantilaistaiteilijan näyttely avautuu Turussa

Tämänvuotisen Ars Fennica -palkinnon saajan Hreinn Fridfinnssonin näyttely avautui tänään Turussa.

Rahapalkinnon lisäksi Ars Fennicaan kuuluva näyttely kertoo omaperäisen taiteilijan luomistöistä vuosien varrelta, mukana on myös uusia töitä. Vaikka Fridfinnsson on asunut pitkään Amsterdamissa, Islannin luonnolla ja historialla on voimakas vaikutus hänen töihinsä.

Ars Fennican kahdensadantuhannen markan ja näyttelykierros palkintojen lisäksi Hreinn Fridfinnsson palkittiin vastikään huomattavalla Art Carnegie -palkinnolla. 60-luvulla islantilaisen avantgarden kärjessä maan taidetta uudistaneen taiteilijan työt ovat levinneet huippukokoelmiin ympäri Eurooppaa. Hänen työnsä eivät välttämättä ole vaikeasti lähestyttäviä, sillä hän käyttelee sujuvasti eri tekniikoita, kuten valokuvia ja veistoksia.

-Hänen taiteensa voidaan luokitella käsitetaiteeksi ja hän saa useimmiten inspiraationsa Islannin luonnosta, kansantaruista, kirjallisuudesta ja runoista, arvioi Camilla Granbacka Ars Fennica kuvataidesäätiöstä.

Fridfinnsson itse sanoo, että Islanti on aina ollut läsnä hänen töissään, vaikka hän asuukin ulkomailla.
-Minulla on sinne paljon yhteyksiä ja käyn siellä säännöllisesti. Islantilaiset maisemat ovat sujuva linkki taiteilijan töihin, joitka ovat ilmavia ja kevyitä kuten tämä Valolle, varjolle ja pölylle teos, josta on eri muunnelmia. 70-luvun alussa tehty Viisi porttia etelätuulelle sisälsi myös tekstiä, 80-luvulla hän käytti paljon puuta ja nyt työt ovat eri tekniikoiden yhdistelmiä.

-Hän käyttää aika paljon sellaisia teemoja kuin aika, paikka ja valo ja leikkii myös visuaalisilla teemoilla, sanoo Granbacka. Töiden harmoniaa on luonnehdittu runoollisen pelkistetyksi. Niitä ei rasita ideologia tai sanoma.

-Haluan saada taiteeseeni erilaisia vaihteluita. Ideat vain tulevat ilman mitään erityissuunnitelmaa, taiteilija sanoo. Turusta näyttely matkaa joulukuussa Hämeenlinnaan, missä on esillä eri ripustus ja uusia töitä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.