Arhinmäki ihmettelee Kurvisen Peking-matkan perusteluita: "Jokainen ministeri päättää itse"

Arhinmäki vastaa Kurvisen kommenttiin olympiamatkasta Venäjälle:"Oletan, että hän on järjestänyt tapaamisia" 3:34
Arhinmäki vastaa Kurvisen kommenttiin olympiamatkasta Venäjälle: "Oletan, että hän on järjestänyt tapaamisia".

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) vastaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) MTV:n Uutisextrassa antamiin kommentteihin.

Kurvisen lähteminen Pekingin olympialaisiin on herättänyt paljon arvostelua. Keskustaministeri muistutti, että myös Paavo Arhinmäki (vas.) osallistui Sotshin talviolympialaisiin kulttuuri- ja urheiluministerinä vuonna 2014.

– Lähtihän myös Paavo Arhinmäki Sotshiin. Ei Arhinmäellä ollut mitään vaikeuksia Venäjän ihmisoikeusongelmien kanssa, Kurvinen sanoi MTV:n eilisessä Uutisextrassa.

Arhinmäki vastaa MTV Uutisten haastattelussa tavanneensa Venäjällä ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöjen edustajia ja pitäneensä ihmisoikeusasioita paljon esillä aina Venäjällä vieraillessaan.

– Jos tämä on peruste niin oletan, että hän on siinä tapauksessa järjestänyt tapaamisia kansalaisaktivistien kanssa ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksistä Kiinassa ja nostaa esille julkisessa toiminnassaan ja kollegoidensa kanssa ihmisoikeuskysymykset, sanoo Arhinmäki MTV Uutisille.

Arhinmäki katsoo, että näin kisoihin lähtevien poliitikkojen on aina syytä toimia.

Kurvinen sanoi MTV:n Uutisille, että hänen mielestään vastuu lähdöstä ei voi olla sektoriministerin vastuulla. Boikottipäätöksen tekemisen hän vierittää ulkopoliittiselle johdolle eli presidentille, pääministerille ja ulkoministerille.

"Jokainen ministeri päättää itse"

Arhinmäki sanoo, että jokainen ministeri tekee itse harkintansa ja päätöksensä.

– Muistan omalta ministeriajaltani, että hyvin tarkkaan mietittiin ja esimerkiksi sen jälkeen kun Krim laittomasti otettiin haltuun niin peruutettiin välittömästi matka paralympialaisiin. En osallistunut myöskään Ukrainassa EM-jalkapallon loppuotteluun sen hetkisen Ukrainan epädemokraattisen tilanteen vuoksi. Kyllä näitä pitää itse pohtia enkä kertaakaan saanut silloin ohjeita ulko- ja turvallisuuspoliittiselta ministerivaliokunnalta, presidentiltä tai ulkoministeriöltä, sanoo Arhinmäki MTV Uutisille.

Arhinmäellä oli myös kutsu Pekingiin valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana, mutta ei lähde kisoihin.

Lue myös:

    Uusimmat