Argentiinan rikkaimmat pakotetaan koronatalkoisiin – 12 000 ihmiselle lätkäistiin miljonäärivero pandemian hoitoon

Argentiinan parlamentin ylähuone eli senaatti on hyväksynyt maan varakkaimmille suunnatun niin sanotun miljonääriveron, jolla kerätään varoja koronapandemian hoitoon.

Rahat on tarkoitus käyttää muun muassa sairaalatarvikkeisiin, köyhille suunnattaviin avustuksiin ja pienyritysten tukemiseen.

Kertaluontoiseksi tarkoitetulla verolla toivotaan saatavan kokoon noin 300 miljardia pesoa (runsaat kolme miljardia euroa). Vero koskee kaikkia, jotka ovat ilmoittaneet varallisuudekseen yli 200 miljoonaa pesoa (runsaat kaksi miljoonaa euroa).

Raharikkaat joutuvat maksamaan noin 3,5 prosentin veron kotimaisesta varallisuudestaan ja runsaan viiden prosentin veron ulkomaisesta varallisuudesta. Veroviraston johtajan mukaan noin 12 000 ihmistä joutuu veron vuoksi kaivamaan kuvettaan.

Oppositio on arvostellut veroa tekopyhänä ja sanoo sen vastaavan laillistettua omaisuuden takavarikkoa.

Noin 45 miljoonan asukkaan Argentiina on kärsinyt pahasti koronasta: maassa on todettu yli 1,4 miljoonaa tartuntaa ja viruksen seurauksena on kuollut yli 39 500 ihmistä, kertoo Johns Hopkins -yliopisto. Myös maan talous, joka on ollut lamassa jo vuodesta 2018, on vajonnut edelleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja