Apulaisoikeuskansleri hyväksyi uuden päätösluonnoksen itärajan rajoituksista

Apulaisoikeuskanslerin mukaan uusi päätösluonnos itärajan rajoitustoimista on juridisesti pätevä jatkovalmistelua varten.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on antanut vihreää valoa uudelle päätösluonnokselle itärajan rajoituksista. Edellinen sisäministeriön valmistelema luonnos tyssäsi eilen, kun apulaisoikeuskansleri arvioi, ettei se taannut riittäviä tosiasiallisia mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa.

– Apulaisoikeuskansleri on arvioinut laillisuusvalvonnan näkökulmasta tänään toimitetun päätösluonnoksen ja muistioluonnoksen. Käytettävissä on ollut myös asiaan liittyvä salassa pidettävä muistio. Asiakirjojen perusteella ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ole oikeudellista estettä, apulaisoikeuskanslerin kirjallisessa vastauksessa kerrotaan.

Tarkkaa tietoa eilen hylätyn tai tänään hyväksytyn päätösluonnosten sisällöstä ei ole. Hallituksessa on kuitenkin ollut valmiutta sulkea koko itäraja, ja keskittää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lain mukaan tämä olisi mahdollista, mutta vain erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan apulaisoikeuskansleri totesi eilisessä arviossaan, ettei edellytyksiä koko itärajan sulkemiselle ole.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan valtioneuvoston päätöksenteon laillisuuden arviointi tehdään lopullisesti vasta, kun asiakirjat ovat valmiit esittelyyn valtioneuvoston yleisistunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat