Apukeinoja hormoniperäiseen seksuaaliseen haluttomuuteen, osa 2

Keinoja halukkuuden palauttamiseksi

Ensimmäisessä osassa keskityttiin seksuaaliseen halukkuuteen vaikuttaviin hormoneihin ja seikkoihin, jotka voivat vaikuttaa hormoniperäiseen haluttomuuteen. Tässä osassa käydään läpi tekijöitä, joiden avulla hormonitasoja voidaan kohottaa halukkuuden lisäämiseksi.

Kevään saapuminen ja auringon esiintulo ovat monelle riittävä piristysruiske seksuaalisen halukkuuden lisääntymiseksi. Ihmiset alkavat keväisin myös ulkoilla entistä enemmän. Liikunta vähentää stressiä ja parantaa kuntoa sekä helpottaa painonhallintaa. Nuo kaikki tekijät ovat omiaan lisäämään halukkuutta.

Viimeistään pitkään odotettu kesäloma luo mahdollisuuden rentoutumiseen ja palauttaa siten myös seksuaalisia haluja. Kesällä ja varsinkin lomakuukautena tosin täytyisi muistaa se, ettei aika kulu pelkästään terasseilla oluttuoppien äärellä tai rasvaista ruokaa grillatessa. Toki kunnon grillipihvin nauttiminen viinin kera voi tuoda potkua seksielämään, koska lihan syöminen lisää dopamiinin eritystä, joka vastaavasti lisää haluja. Lasillinen viiniä vapauttaa estoja mutta myös testosteronia elimistöön ja tehostaa sitä kautta halukkuutta. Pitäisi kuitenkin muistaa pysyä kohtuudessa ja mieluummin saada painoa putoamaan ja alkoholin käyttöä vähenemään, koska ne ovat tärkeitä tekijöitä seksuaalisen halun palauttamisessa. Jo pienenkin painon alenemisen on havaittu vaikuttavan positiivisesti seksuaalisuuteen.

Mikäli on syytä epäillä, että naisen haluttomuus johtuu e-pillereiden käytöstä, niin hänen kannattaa ehdottomasti ottaa asia esille gynekologinsa kanssa. Pillereiden vaihtaminen toiseen merkkiin saattaa nimittäin palauttaa seksuaalisen halukkuuden. Mikäli pillereiden vaihdosta ei ole apua, niin silloin kannattaa harkita muita ehkäisymenetelmiä.

Menopaussissa olevilla naisilla on havaittu, että hormonikorvaushoito parantaa heidän elämänlaatuaan ja lisää seksuaalista halukkuutta. Hormonikorvaushoitoa kuitenkin nykyisin hiukan karsastetaan sen mahdollisten syöpäriskien vuoksi. Osa naisista kaikesta huolimatta hyötyisi erittäin paljon hormonikorvaushoidosta. Joten korvaushoidon aloittamista kannattaa ehdottomasti harkita, jos menopaussioireet hankaloittavat elämää tai haluttomuus koetaan ongelmaksi.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa naisille on perinteisen estrogeenihoidon sijaan tai sen lisäksi annettu joko testosteronia tai DHEA:ta. Hoitovaste on ollut yleensä erittäin hyvä. Myös suomalaisista gynekologeista osa on vahvasti sitä mieltä, että ikääntyvä nainen tarvitsee myös mieshormoneja. Ongelmana on vain se, millaisia annosmääriä naisille pitäisi antaa, jotta annostus on riittävä mutta ei kuitenkaan liian suuri. Liian suuria annoksia käytettäessä voi ilmetä aknea, äänen madaltumista ja karvojen kasvun lisääntymistä.

Andropaussista kärsivät miehet ovat saaneet apu testosteronihoidosta. Nykyisin markkinoilla on esimerkiksi testosteronilaastareita, joiden käyttö on helppoa ja vaivatonta. Suomalaiset miehet vain ovat perin laiskoja menemään lääkärin pakeille. Lääkäriin kun ei mennä, jollei ole aivan välttämätön pakko. Tosin harva lääkäri on vielä kunnolla perillä andropaussista ja sen merkityksestä miehen elämään. Suurin osa andropaussista kärsivistä miehistä jää siten ilman tarvitsemaansa hormonihoitoa.

Luonnon tarjoama apu

Hormonaalisiin ongelmiin voi löytyä apu myös eräästä kasvista. Lukuisissa tutkimuksissa on nimittäin havaittu, että perinteisessä yrttilääketieteessä käytetty okarennokki eli tribulus terrestris -niminen yrtti vaikuttaa hormonitiloja tasapainottavasti ja lisään muun muassa seksuaalista halukkuutta.

Tribulus on niin sanottuun Zygophyllaceae -heimoon kuuluva matala ja pieni kasvi, joka kasvaa yleisesti trooppisilla ja leudoilla seuduilla. Tribuluksella on lääkeyrttinä yli 5 000 vuotta vanha historia. Sitä on perinteisesti käytetty etenkin Kiinassa ja Intiassa mielialan piristäjänä, potenssivalmisteena, seksuaalisen halukkuuden lisääjänä sekä nesteenpoistajana.

Kasvi sisältää steroidisaponiineja kuten terrestrosiinia, dioskiinia, gracilliinia, furostanolia, kikuba saponiinia, protodioskiinia ja tribuloosia. Siinä on myös flavonoideja ja alkaloideja. Kasvin sisältämän protodioskiinin väitetään stimuloivan aivojen hypotalamusta. Hypotalamus säätelee muun muassa luteinisoivan hormonin (LH) eritystä. LH:n vaikutuksesta kiveksissä olevat Leydigin solut eli kivesten välisolut valmistavat testosteronia. Milanovin ja Maleevan tekemän tutkimuksen mukaan tribulusvalmiste voi kohottaa miesten testosteronitasoja viiden päivän aikana jopa 30 prosenttia.

LH:n vaikutuksen lisäksi on ehdotettu, että tribulus vaikuttaa DHEA:n eritykseen ja sitä kautta balansoi alentuneita hormonitasoja. Naisten kohdalla epäillään, että tribulus vaikuttaisi lisämunuaiskuoren testosteronieritykseen ja tasoittaa siten naisten hormonieritystä.

Tabakovan ja Dimitrovin tutkimuksessa saatiin selville, että kaksi kolmasosaa haluttomuudesta kärsineistä naisista sai seksuaalisen halukkuutensa takaisin nautittuaan tribulusvalmistetta kahden kuukauden ajan. Tulos on erittäin hyvä, koska joukossa oli naisia, jotka olivat kärsineen hyvinkin pitkäaikaisesta haluttomuudesta. Lisäksi emättimen kuivuudesta kärsineet naiset saivat valmisteesta apua ongelmiinsa.

Vastaavasti tutkijat Viktorov, Bozadzhieva ja Protich selvittivät kukin tahollaan miten tribulus vaikuttaa miesten haluttomuuteen ja erektio-ongelmiin. Tutkimuksessa oli osallisena peräti 212 miestä, jotka olivat iältään 14–60-vuotiaita. Tutkimusten perusteella tribulus tehostaa miesten erektiota ja palauttaa hiipuneet seksihalut, mikäli valmistetta käytetään noin 40 vuorokauden ajan. Huomattavaa on, että kyseinen yrttivalmiste soveltuu ilman haittavaikutuksia kaikenikäisille miehille.

Kliinisten tutkimusten perusteella tribulus on käytössä turvallinen ja toimiva lisäravinne. Sen avulla voidaan lisätä seksuaalista halukkuutta, parantaa erektiokykyä, tehostaa siittiötuotantoa, vaikuttaa naisten hedelmällisyyteen, lievittää andro- ja menopaussioireita, lisätä yleistä vireystilaan ja osittain myös parantaa yleistä suorituskykyä.

Lopuksi kuitenkin pieni huomautuksen sana tribulustuotteista. Hormonitoimintoihin vaikuttavaa protodioskiinia esiintyy vain kasvin lehdissä ja lehden ruodissa. Kasvin sisältämät aineosat vaihtelevat kuitenkin runsaasti riippuen siitä, mistä kasvi on kotoisin. Ainoastaan Bulgariassa, Slovakiassa, Romaniassa ja Unkarissa kasvavasta tribuluksesta on havaittu löytyvän protodioskiinia. Tribulusvalmisteita vertailevassa tutkimuksessa havaittiin, että eri valmisteissa voi olla suuriakin eroja protodioksiiinin esiintyvyyden suhteen. Kaikki tribulusvalmisteet eivät välttämättä sisällä lainkaan protodioksiinia. Ei siis ole aivan sama, mitä valmistetta suuhunsa laittaa. Hankintatukun valmistamat Menowell 45+ ja X-potens Tribulus 500 -tuotteet ovat standardoitu protodioskiinien suhteen, joten asiakas voi olla varma siitä, että tuoteet sisältää tärkeitä vaikuttavia ainesosia. Tällä hetkellä halukkailla pariskunnilla on mahdollisuus päästä testaamaan ilmaiseksi kyseisten valmisteiden tehoa.

Lisätietoja löytyy Helmen sivulta: http://www.mtv3.fi/helmi/minisaitit/artikkeli.shtml/2010/03/1090171?helmiklubi/testiryhmat

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat