Mainos

Apu: Talvivaara pimitti tietoa uraanivuodosta

Talvivaara-yhtiö on antanut julkisuuteen vajaavaista tietoa kaivoksella keväällä sattuneesta vuodosta, kertoo Apu. Lehden mukaan yhtiö tiedotti maaliskuun 18. päivä, että sen kaivoksen kipsisakka-altaassa on tapahtunut vuoto. Yhtiö ei kuitenkaan kertonut, että vuodon mukana ympäristöön pääsi uraania sisältävää lietettä.

Yhtiö myös esitti tiedotteessaan, että vuoto olisi havaittu vasta tiedotuspäivänä 18.3. Vuoto oli todellisuudessa havaittu jo kahta päivää aiemmin. Apu-lehden haastatteleman kaivoksen vastuuvalvojan Ilkka Haatajan mukaan tilanne kaivoksella oli kolmannen päivän aamuna jo "lähes kaaoksenomainen".

Lietettä oli tullut voimalla ja niin paljon, että lähistöllä ollut tie murtui ojarummun kohdalta, kerrotaan Avun käsiinsä saamassa Talvivaaran raportissa. Aamupäivällä vuoto saatiin raportin mukaan kuitenkin padottua.

Lietealtaan koko on noin 400 000 kuutiometriä. Siinä on uraania ja muuta metallia sisältävää kipsilietettä. Haatajan mukaan lietettä ei kuitenkaan ole päässyt lähistöllä sijaitseviin vesistöihin.

STT:n tavoittaman Talvivaaran kaivoksen johtajan Lassi Lammassaaren mukaan kipsisakka-altaan vuoto ei aiheuttanut minkäänlaista vaaraa ihmisille tai ympäristölle.

- Vuoto hallittiin käytännössä sataprosenttisesti. Kohonneita uraanipitoisuuksia ei ole havaittu myöhemminkään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.