Apteekkien kate kehno – lisää puhtia uskomuslääkkeistä ja kauneustuotteista

Voittojen pienentyminen ajaa apteekkeja tuotevalikoimien laajentamiseen. Kosmetiikan ja luontaistuotteiden lisäksi joistakin apteekeista saa esimerkiksi pahoinvointirannekkeita tai homeopaattisia valmisteita, mutta tarkkoja tietoja niiden määrästä ei ole.

Apteekkariliiton mukaan katteet ovat alentuneet lääkkeiden vaihtojärjestelmän ja viitehintajärjestelmän johdosta. Käsikauppalääkkeiden hinnat ovat myös pysyneet lähes samalla tasolla jo kymmenen vuotta.

– Riskinä on, että apteekit päätyvät ulkomaiseen tapaan sekatavarakaupoiksi. En kuitenkaan usko näin käyvän, sillä Suomessa viranomainen valvoo apteekkien toimintaa tarkasti, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura.

Hänen mukaansa valikoimat kasvavat erityisesti suurien asutuskeskusten isoissa apteekeissa.

– Pärjätäkseen on otettava lisää valikoimaa. Apteekkien kosmetiikan tuotteet on usein suunnattu allergisille tai herkkäihoisille, ja näitä tuotteita apteekista tullaan myös hakemaan.

Rajanveto ei ole helppoa

Suomessa apteekkien valikoimia ja toimintaa valvoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Yksikönpäällikkö Eeva Leinonen katsoo, että apteekki on turvallinen paikka myydä myös muita terveydenhoidon tuotteita kuin lääkkeitä.

Homeopatia yleistä Keski-Euroopassa

Suomessa vain muutama apteekki myy homeopaattisia tuotteita. Toisin on erityisesti saksankielisessä Euroopassa, jossa homeopatia on laajalti käytetty hoitomuoto.
Turussa Lääkäripalvelu Apilassa lääkäri, diplomihomeopaatti Liisa Sulkakoski ihmettelee suomalaista lainsäädäntöä.
– Homeopaattisten lääkkeiden pakkauksissa ei saa kertoa, mihin vaivaan ne on tarkoitettu. Kuitenkin ne ovat lääkelainsäädännön alaisia, ja valvonta on hyvin tarkkaa.
Sulkakosken mukaan apteekki on juuri oikea paikka myydä homeopaattisia lääkkeitä.
– Siitä ei ole mitään vaaraa. Ihmiset hakevat helpotusta homeopatiasta, kun eivät saa apua vaivoihinsa koululääketieteestä.
Sulkakosken mielestä suomalaisilta lääkäreiltä ja apteekkareilta puuttuu koulutusta homeopatiaan.
– Asiantuntemusta todella puuttuu. Euroopassa homeopaattisia lääkkeitä määräävät lääkärit ja myyvät apteekit, hän sanoo.

– Siellä on asiantuntemusta ja mahdollisuus saada neuvontaa. Apteekkarin vastuu on tietysti suuri, Leinonen sanoo.

Homeopaattisia tuotteita myyvän turkulaisen Skanssin apteekin apteekkari Petri Kumlin kertoo, että tuotteet ovat hyllyssä kysynnän takia. Homeopatiaa ei tarjota niille, jotka eivät sitä etsi.

– Apteekeilla on lakiin perustuvat velvollisuutensa, jotka ovat toiminnan keskeinen osa. Kaikki muu on ylimääräistä palvelua, Kumlin sanoo.

Rajanveto ei ole kuitenkaan helppoa. Apteekkarit joutuvat käyttämään omaa harkintaansa siinä, mitä tuotteita ottavat myyntiin.

– Minä en ottaisi myyntiin sellaisia tuotteita, joiden toimivuudesta ei ole mitään tutkimuksia, Kumlin sanoo.

Lääkäriliitossa uskomuslääkinnän tuotteiden apteekkimyyntiin suhtaudutaan penseästi. Koulutuspäällikkö Hannu Hallila korostaa, että sairaan on saatava oikeaa hoitoa.

– Vaarana voi olla, että ihmisen turvautuessa uskomuslääkintään oikea hoito jää ottamatta.

Lain mukaan muiden tuotteiden myynti ei saa haitata lääkkeiden jakelua tai niihin liittyvää neuvontaa.

Ylilyönnistä voi mennä lupa

Sirpa Peuran mielestä apteekki on oikea myyntipaikka monille uskomuslääkinnänkin tuotteille.

– Osa esimerkiksi homeopaattisista tuotteista on rajattu apteekkimyyntiin, koska niissä voi olla erittäin pieniä määriä myrkkyjä, esimerkiksi arsenikkia.

Apteekkarien on pohdittava tarkkaan, mitä tuotteita ottavat myyntiin. Ylilyönneistä voi menettää jopa apteekkariluvan.

– Tiedän yhden tapauksen, jossa apteekkari oli ryhtynyt myymään halkoja, ja menetti sen seurauksena lupansa, Peura kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat