Applen data paljastaa: Suomessa autoillaan ja kävellään jo liki tavalliseen tapaan, julkista liikennettä kartetaan yhä – näin liikkuminen mullistui koronaviruksen myötä

1:55
Liikkumisdata sisältöineen esiteltiin Seitsemän uutisissa. Katso videolta, miten liikkuminen mullistui Suomessa ja ulkomailla koronakevään aikana.

Ihmisten liikkuminen alkaa palautua koronavirusrajoituksia edeltävälle tasolle sekä Suomessa että ympäri Eurooppaa. Tämä käy ilmi teknologiayhtiö Applen julkaisemasta datasta.

Puhelindatan avulla on kerätty tietoa ihmisten liikkumisesta koko koronaepidemian ajan.

Sen avulla on voitu hahmottaa, miten paljon pääkaupunkiseudun asukkaita siirtyi mökeilleen ennen Uudenmaan sulkua, miten paljon kotimaanmatkailijoita vielä alkukeväästä liikkui Lapin hangilla tai mitkä luontokohteet ja kansallispuistot ovat olleet viime aikoina retkeilijöiden suosiossa. 

Teknologiayhtiö Apple julkisti omien puhelimiensa karttasovelluksessa tehtyihin reittihakuihin pohjautuvan liikkuvuusdatansa koronaviruspandemian ajalta eri puolilla Eurooppaa. Julkistettu data alkaa 13. tammikuuta ja päivittyy jatkuvasti. Tähän artikkeliin tietoja on analysoitu viikolle 20 saakka. 

Data ei kerro koko totuutta, mutta voi antaa hieman suuntaa siitä, miten ihmisten liikkumistavat ovat muuttuneet pandemian aikana.

Moni saattaa käyttää reittisovelluksia pääasiassa uusiin paikkoihin, kuten kahviloihin tai ravintoloihin päästäkseen. Kun ihmiset eivät käy ravintoloissa tai kahviloissa niiden ollessa kiinni, reittisovellusten käyttö on voinut jäädä vähäiseksi. 

Suomessa autoillaan ja kävellään jo liki tavalliseen tapaan

Suomessa reittejä haettiin niin kävellen, autoillen kuin julkisillakin vielä helmikuussa lähestulkoon tammikuun tapaan. Notkahdus hakumäärissä tapahtui maaliskuussa, jolloin hallitus määräsi ensimmäisiä rajoitustoimia. 

Kevään edetessä reittejä on alettu hakea jälleen yhä enemmän autoillen ja kävellen. Sen sijaan julkisen liikenteen hakuja tehdään edelleen noin puolet vähemmän, kuin tammikuussa.

Ruotsissa on liikuttu selkeästi muita maita reippaammin

Julkisen liikenteen linjat kulkevat myös muualla Euroopassa varsin tyhjillään.

Suomessa on kuljettu aavistuksen enemmän julkisilla moniin muihin maihin nähden. Sen sijaan löyhempiä koronarajoituksia käyttöön ottanut Ruotsi erottuu maiden joukosta.

Ruotsalaiset ovat mitä ilmeisimmin käyttäneet julkisia liikennevälineitä koronakriisin aikaan muita eurooppalaisia useammin. Ruotsissa myös auto- ja kävelyreittejä on haettu muita maita enemmän.

Italia ja Espanja pitkälle toukokuuhun lähes pysähdyksissä

Autoilijoiden määrä on kohonnut kohti normaalia lukemaa sekä Ruotsissa että Suomessa, joissa autoilijoita näkyy teillä Applen datan mukaan jo lähes yhtä paljon.

Sen sijaan kovimmat keinot käyttöön ottaneissa Italiassa ja Espanjassa maa on ollut pitkälle toukokuuhun liki pysähtyneessä tilassa, kunnes toukokuun loppua kohden reittejä on alettu jälleen hakea hieman enemmän.

Ajomatkoja navigoidaan näissä kahdessa maassa edelleen vain noin 40 prosenttia tammikuuhun verrattuna. Italian liikkumisdatasta näkyy myös se, miten koronavirus iski sinne ensimmäisenä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja