Apinarokkoa on nyt ainakin 20 maassa Afrikan ulkopuolella – lähes kaikki tartuntatapaukset suhteellisen lieviä

Afrikan ulkopuolella todettu nyt hieman yli sata apinarokkotapausta, asiantuntijat eivät usko pandemiaan 1:47
Katso uutisjuttu: Afrikan ulkopuolella todettu nyt hieman yli sata apinarokkotapausta. Asiantuntijat eivät usko pandemiaan.

Tavallisesti läntisessä Afrikassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa ilmaantuvaa apinarokkoa on nyt ainakin 20 maassa Afrikan ulkopuolella. Uusimpina maina listalla ovat Tshekki ja Yhdistyneet arabiemiraatit.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti aiemmin päivällä ainakin 131 varmistetusta tapauksesta, mutta illan mittaan niitä on tullut jonkin verran lisää. Epäiltyjä tapauksia on lisäksi hieman yli sata.

Tartunnat ovat enimmäkseen Euroopassa. Britanniassa, missä todettiin ensimmäinen tapaus kaksi viikkoa sitten, apinarokkoviruksen on saanut 71 ihmistä.

Espanjassa sairastuneet ovat Madridin seudulla, ainakin 34 henkilöä. Portugalissa tartuntoja on 37.

Muut Euroopan maat ovat Itävalta, Belgia, Tanska, Ruotsi, Ranska, Italia, Hollanti, Saksa, Slovenia, Tshekki ja Sveitsi.

Euroopan lisäksi Amerikoissa ja Lähi-idässä

Lisäksi apinarokkotapauksia on Australiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Israelissa ja Yhdistyneissä arabiemiraateissa.

WHO kehottaa terveysviranomaisia seuraamaan tarkkaan tartuntamäärien mahdollista nousua ja etenemistä. WHO:n globaalien tartuntatautivaarojen valmiusjohtajan Sylvien Briandin mukaan vielä ei tiedetä, onko kyseessä ”jäävuoren huippu” vai onko virustartuntojen suunta jo alaspäin, uutisoi Reuters.

Apinarokkoa ilmenee läntisessä Afrikassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Näin suuria samanaikaisia tartuntamääriä ei ole Afrikan ulkopuolella ihmisissä aiemmin todettu. Ainakin Singaporessa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa on aiemmin ollut joitakin apinarokkotapauksia.

Viranomaiset eivät toistaiseksi täysin tiedä, miksi apinarokko on levinnyt parissa viikossa eri puolilla maailmaa. Ensimmäinen tartunnan todetusti saanut henkilö oli vieraillut Nigeriassa.

Useimmat sairastuneista homo- tai biseksuaaleja

Useimmat viruksen saaneista ovat homoseksuaaleja, biseksuaaleja tai miehiä, joilla on ollut seksiä miesten kanssa. Monet ovat noin kolmikymppisiä, mutta edellä mainitut seikat eivät päde kaikkiin tapauksiin, sanoo WHO.

Taudin nimestä huolimatta virusta kantavat useimmiten jyrsijät, eivät apinat. Ensimmäiset tartunnat ihmisessä todettiin 1970 Afrikassa. Mutta jo vuonna 1958 virus havaittiin laboratorioeläimenä olleessa jaavanmakakissa Tanskassa.

Apinarokkoa on kaksi kantaa, Kongon (entisen Zairen) ja läntisen Afrikan kannat. Ensimmäiseen on pahimmillaan menehtynyt noin joka kymmenes, jälkimmäiseen noin yksi sadasta.

Ei yhtäkään kuolemantapausta

Nyt sairastuneiden oireet ovat olleet useimmiten suhteellisen lieviä. Yhtäkään kuolemantapausta ei ole ainakaan vielä ilmennyt. Viranomaiset arvioivat, ettei apinarokko leviä pandemiaksi. WHO:n mukaan viruksen leviäminen on hillittävissä. 

Yhdysvalloissa hyväksyttiin aikuisille Jynneos-niminen rokote apinarokkoa vastaan vuonna 2019.

Isorokkorokote voi estää apinarokkovirustartuntaa jopa 85 prosentin varmuudella. Asiantuntijoiden mukaan suoja kuitenkin riippuu siitä, kuinka kauan rokotteen saamisesta on. Apinarokkoa vastaan voidaan käyttää myös tecovirimat-nimistä lääkettä.   

Viranomaiset joissakin maissa ovat jo ryhtyneet varotoimiin.

Saksa, Tanska ja Ranska jo ryhtyvät toimiin

Saksa on tilannut 40 000 Bavaria Nordic eli Jynneos -rokotetta kaiken varalta. Niitä annetaan tarpeen vaatiessa tartunnan saaneiden kanssa kontaktissa olleille. Tanska ja Ranska aikovat toimia samoin.  

Saksassa on todettu toistaiseksi viisi, Ranskassa kolme, ja Tanskassa kaksi tapausta.

Lääkeyhtiö Moderna sanoo kokeilevansa kehittää mahdollista sopivaa rokotetta apinarokkoa vastaan.  Tutkimus ei ole vielä ehtinyt kliiniseen koevaiheeseen.

Lue myös:

    Uusimmat