Antti Rinne Toimihenkilöunionin johtoon

Valinnan uskotaan lisäävän liiton aktiivista otetta työmarkkinapolitiikassa.

Antti Rinne valittiin tänään STTK:laisen Toimihenkilöunionin uudeksi puheenjohtajaksi. Rinne voitti liittokokousäänestyksessä vastaehdokkaansa, TU:n yksikönjohtajan Helena Rissasen luvuin 258-235.

Erityisalojen toimihenkilöliitto Erton puheenjohtajana toiminut Rinne seuraa tehtävässä eläkkeelle jäävää Ilkka Joenpaloa.

TU:n puheenjohtajan asema on keskeinen, sillä kyseessä on STTK:n suurin yksityisen sektorin jäsenliitto. Hän pystyy vaikuttamaan moniin työ- ja talouselämän asioihin myös yhteistyössä muiden teollisuusalojen liittojen kanssa.

Valinnan uskotaan lisäävän liiton aktiivista otetta työmarkkinapolitiikassa. Rinne on tullut tunnetuksi ärhäkästä edunvalvonnasta omassa liitossaan. Keväällä useat Erton jäsenliitot hakivat parempia työehtoja lakkouhkien avulla.

Irtisanomisiin puututaan entistä kovemmin ottein

Rinne aikoo pysyä tiukkana TU:ssakin. Remontin kohteena ovat runsaat irtisanomiset, joita ay-liikkeessä on pidetty liian helppoina ja halpoina yrityksille.

- Tärkein viesti kuitenkin on se, että edunvalvonta tulee tiukentumaan sillä tavalla, että kvartaalitalouden epävarmuutta luovia ilmiöitä ryhdytään korjaamaan.

Tavoitteena on vähentää perusteettomia yt-neuvotteluja, joilla pyritään pikavoittoihin osakekursseilla ja luomaan pelon ilmapiiriä henkilöstöön. Vaikka tarvittaessa käytetään koviakin otteita, lakko ei Rinteen mukaan ole koskaan tavoite.

Rinne ei kuitenkaan halunnut yksilöidä konkreettisia toimia, sillä ne päätetään järjestön sisällä. Luvassa on kuitenkin entistä näkyvämpää julkisuutta ja jalkautumista työpaikkatasolle. Yt-lakikin kaipaa korjausta.

Rinne sanoi valintansa jälkeen, että käsitys kovaotteisesta ay-johtajasta on silti paljolti julkisuuden luoma kuva, ja että työnantajien EK:ssa hänestä on ilmeisesti käsitys maltillisena neuvottelijana.

Erto etsii uutta puheenjohtajaa

Rinne toppuutteli myös epäilyjä siitä, että noin 30 000-jäseninen Erto seuraisi Rinteen perässä TU:hun.

- Erton toimielimet päättävät itsenäisesti omista asioistaan. Uskon, että tulevaisuudessa koko STTK:n ja yksityisen sektorin sisältä löytyy yhteistyön sisältöä.

Erto valinnee uuden puheenjohtajan liittokokouksessaan 20. marraskuuta. Siihen asti liittoa vetävät varapuheenjohtajat.

TU:n jäsenistö on töissä teollisuudessa ja Erton väki myös palvelualoilla, kuten tietotekniikassa ja taloushallinnossa. Liittojen kesken on ollut keskinäistä kilpailua jäsenistä.

Rinne korosti, että sopimusrakennetta uudistettaessa tarpeet tulevat kentältä. Myös tupoja on arvioitava sen pohjalta, mitä hyötyä niistä on työelämän kehittämisessä. Pelkät palkkaratkaisut eivät riitä.

Myös kansainvälinen yhteistyö lisääntyy. Taloudellisen näkökulman ohella Rinteen mukana liittoon on tulossa näkyvämmin myös ihmisoikeuskysymykset.

(MTV3-STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja