Anita Korva teki kohauttaneen ratkaisun – se on kääntynyt hiihtolupausta vastaan: "Hermostuttaa"

2:52
Anita Korva kävi Urheilugaalassa myös MTV Uutiset Liven haastateltavana.

Maastohiihtolupaus Anita Korva, 20, astui vapaaehtoisena varusmiespalvelukseen Puolustusvoimien urheilukouluun huhtikuussa. Otsikoita kerännyt ja yleisöä kohauttanut ratkaisu on häirinnyt selvästi Korvan hiihtämistä.

Varusmiespalvelus on pakottanut harjoituksellisiin kompromisseihin. On ollut viikkoja, joina unet ovat jääneet vähiin. Muu kuormitus on kasvanut, ja hiihtoharjoittelu on kärsinyt. Korva ei ole tällä kaudella saanut itsestään odotetusti irti, ja meno on ollut kansainvälisessä vertailussa vaisua.

Korvan tällä kaudella hiihtämissä neljässä henkilökohtaisessa maailmancup-kisassa sijoitukset ovat jäänet välille 54–76.

– Aika vahvasti valmentajan kanssa uskotaan, että armeija on ollut iso tekijä tämän hetken huonoon kulkuun. Kesäharjoittelu oli tosi repaleista, eikä saanut normaalia rytmiä päälle. Tuli selkeästi vähemmän harjoittelua ja laatu oli heikompaa. Yleistekemistä on joutunut kaikin puolin rytmittämään armeijan pohjalta, Korva kertoi MTV Urheilulle Urheilugaalassa.

Alkukauden Korva otti vielä rauhallisin mielin, mutta sittemmin sesongin kehno kulku on alkanut käydä pääkopankin päälle.

– Vähän tietenkin hermostuttaa, kun eletään jo tammikuuta. Ei se koskaan ole mukavaa, että homma ei yhtään kulje. Fiilis on yleisesti niin huono kropassa, että ei tahdo oikein millään lähteä. Yrittää tehdä erilaisia asioita, mutta se on tiukassa siellä.

– Itseäni yllätti se, kuinka paljon armeija on vaikuttanut henkisesti. Varsinkin talvella kun on kisastressiä ja kaikkea muutakin painetta, se lisää sitä painetta kyllä aika lailla, vaikkei armeijan puolella olisi kovin erikoisia asioita.

Ei katumusta

Pian alikersantiksi ylentyvä Korva ei tehnyt armeijaan menemistä hetken mielijohteesta, vaan oli miettinyt asiaa ensimmäisen kerran jo yläasteella. Korvalla oli ylipäätään mielenkiintoa sotilaallisia asioita kohtaan, ja hänellä on ollut tähtäimessä myös työpaikka Puolustusvoimista.

Vaikka meno hiihtoladuilla ei ole ollut toivottua, metsässä olemisesta, aseista ja ampumisesta pitävä Korva ei ole armeijapäätöstään katunut.

– Toista vuotta en silti käyttäisi. Saavutan tällä varmasti sen, mitä lähdin hakemaan. Tyytyväinen olen, että kävin, mutta ei tosiaan ole innokkuutta käydä armeijaa uudestaan.

"Olen nuori ja vielä on aikaa"

Kautta on yhä reilu siivu jäljellä. Korvalla on myös toiveita, että hän saa vielä tulostakin aikaan. 

Vuosi sitten Korva saavutti kolme pronssia nuorten MM-kisoista Lahdesta, ja hänellä oli entuudestaan yksi MM-pronssi vuodelta 2018. Suurin tähtäin on asetettu jälleen nuorten MM-kilpailuihin, jotka sivakoidtaan tällä kertaa maaliskuun vaihteessa Saksan Oberwiesenthalissa.

– Ne ovat tosi kovat kisat ja hyvät mittarit. Oma taso on varmaan kymppisakissa. Se vaatii totta kai sen, että tulee sellainen olo, että on onnistunut.

Korva toivoo pääsevänsä loppukaudesta myös vielä joihinkin maailmancupin kisoihin.

– Olisi mukavaa, jos vauhti lähtisi sieltä löytymään. Toki tällä kunnolla ei ole mitään järkeä eikä intoa lähteäkään maailmancupiin, mutta jos saisi elimistöä vähän parempaan tilaan, olisi mukava päästä mittaamaan. Uskon, että siellä on kaikki edellytykset, mutta ei ole saanut niitä nyt niin hyvin ulos.

Korva korostaa maltin merkitystä.

– Ei mitään paniikkia. Olen nuori ja vielä on varmasti aikaa harjoitella.

– Nyt kun on ollut kaikenlaista ylimääräistä, tietää, että siellä on ihan selkeitä syitä. Ei tarvitse ihmetellä, mistä tämä nyt johtuu. Ensi kaudella kun pääsee ammattilaisena tekemään, alkaa rakentaa tätä ihan eri lähtökohdista ja on varmasti paljon enemmän tavoitteita ja ankarampi odotuksienkin kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja