Angry Birds - ja tunnelimies Peter Vesterbackan uusin hanke: Tuo Suomeen maailman suosituimman alkoholijuoman ja puuhaa sille tislaamoa Lappiin – "Miksi emme olisi alkoholin valmistuksen suurmaa?"

Erilaiset myrkytykset aiheuttivat Suomessa liki 500 kuolemantapausta vuonna 2016 0:25
Myrkytyskuolemat johtuvat usein alkoholista.

Sarjahankemies Peter Vesterbackan yritys puuhaa Rovaniemelle kiinalaisalkoholin tislaamoa. Tislaamossa tuotettaisiin baijiuksi kutsuttua kiinalaista alkoholia.

Tislaamon yhteyteen on tarkoitus rakentaa myös tila, johon kuuluu baijiusta kertova interaktiivinen näyttely.

– Tarkoitus on saada aikaiseksi maailman paras suomalainen baijiu. Ollaan vielä aika alkuvaiheessa, vaikka keskustelu on alkanut pari vuotta sitten, Vesterbacka kertoo Kauppalehdelle.

Hankkeen liiketoiminnallisia tavoitteita tai kokonaisarvoa hän ei halua vielä kommentoida.

– Pyritään siihen, että saadaan mahdollisimman hyvä tuote.

Isompi kuin vodka

Baijiumarkkinalle päädyttiin sen koon takia.

– Tämä on maailman suurin alkoholikategoria. Hyvä pitää mielessä, että tämä on isompi kuin vodkamarkkina. Siitä pienikin osa on paljon, joten meillä on poikkeuksellisen vaatimattomat markkinaosuustavoitteet.

Markkinoinnissa on tarkoitus hyödyntää Suomen mystiikkaa ja maailman parhaita raaka-aineita.

– Suomessa on jo nyt todella paljon hyvää alkoholin valmistusta. Ei ole mitään syytä, miksi mekin emme olisi alkoholin valmistuksen suurmaa. Esimerkiksi Skotlannissa on yhtä paljon asukkaita ja he vetävät aika hyvin viskin suhteen.

Baijiu on kiinalainen alkoholijuoma, jota pidetään maailman kulutetuimpana alkoholijuomana.

Koska merkittävä osa juoman kulutuksesta tapahtuu Kiinan rajojen sisäpuolella, ei kyseessä ole kansainvälisesti kovin tunnettu tuote.

Baijiun historia on vuosisatoja vanha ja siitä löytyy yhtä paljon eri versioita, kuin esimerkiksi viineistä.

Baijiua on saatavissa niin kadunvarsikioskeista, kuin monen tuhannen euron arvoisissa pulloissa.

Mitään mullistavaa ei vielä hetkeen

Hankkeen päätoimijana on Vesterbackan osakeyhtiö nimeltä Finest Distilling Company. Hankkeen kiinalaisena vastinparina toimii Kweichow Moutai, joka on myös listautunut Shanghain pörssiin. Kweichow Moutai on valmistanut baijiua oman tuotemerkkinsä alla vuodesta 1999 lähtien.

Finest Distilling Companyn toimitusjohtaja Lauri Virkkunen kertoo, että kyseessä on vasta ensimmäinen neuvottelukierros.

– Me olemme menossa tarkistelemaan tilannetta, alustavia sopimuksia ei ole. Tarkistellaan molemmin puolin kiinalaisten ja suomalaisten kanssa, miten asiaa saadaan eteenpäin. Mitään maailmaa mullistavaa ei vielä kannata odottaa. Mutta kehitellään uusia ideoita ja ajatuksia yhdessä.

Projekti on kuitenkin tarkoitus saada käyntiin vuoden 2019 aikana, sillä Suomi on arktisen neuvoston puheenjohtajamaa kuluvan vuoden ajan. Hankkeen ensimmäiset askeleet otetaan tulevalla viikolla, kun Kiinaan suuntaa useamman henkilön yritysvaltuuskunta.

Valtuuskunta vierailee kiinalaisyrityksen kotikaupungissa Moutaissa tulevan viikon torstaina ja perjantaina. Tällöin tutustutaan muun muassa Kweichow Moutain tislaamoon. Neuvottelujen aikana valtuuskunta tapaa Kweichow Moutain yritysjohtoa sekä Guizhoun provinssin paikallishallitusta.

Virkkunen kertoo, että hankkeen tavoitteena on edistää baijiun meneekkiä ja tunnettuutta niin Suomessa kuin Euroopassakin.

– Tavoitteena on rakentaa myös Suomen ja Kiinan välinen myynti- ja markkinointialusta innovatiivisille elintarviketuotemerkeille.”

Finest Distilling Company kehitti vuoden 2018 keväällä Helsingin ja Tallinen välisen tunnelihankkeen kunniaksi Helsinki Tallinn Tunnel -vodkan. Vodka löytyy nykyään Alkon valikoimasta. Virkkunen kertoo, että myös tunnelivodkaksi kutsuttua juomaa viedään tulevaisuudessa mahdollisesti Kiinaan.

– Tarkastelemme yhdessä Kweichow Moutain kanssa, mikäli vodkaa voisi myydä myös Kiinassa. Se sopisi markkinalle hyvin, sillä kyseessä on premium-tuote.

Lue myös:

    Uusimmat