Aneten perheunelma toteutui: Mieheni sai vihdoin töitä läheltä kotia!

Erilaiset äidit -sarjan kymmenennessä jaksossa oman tarinansa jakoi Auvisten perhe Helsingistä. Neljännellä lapsella täydentyneen perheen arjesta erityisen haastavaa on tehnyt se, että perheen isä on käynyt töissä Kuopiossa ja hän on ollut kotona pääsääntöisesti vain viikonloppuisin. Mitä perheen äidille Anettelle kuuluu nyt?

Auvisten perheen arki on muuttunut helpommaksi joulukuun aikana, sillä perheen isä Markku on saanut vihdoin töitä Helsingistä. Lähes viikoittainen matkustaminen Kuopion ja Helsingin välillä on enää muisto vain. Neljän lapsen äiti Anette on enemmän kuin tyytyväinen muutokseen.

– Mieheni on saanut töitä Helsingistä ja hän on palannut takaisin ja aloittanut työt pääkaupungissa, huojentunut Anette hymyilee.

Hyviä uutisia odotettiin pitkään ja hartaasti

Anette myöntää, että odottavan aika on ollut pitkä koko perheelle, joka on toivonut kuulevansa hyviä uutisia Markun työtilanteen muutoksesta. Niin neljä lasta kuin Anettekin ovat kukin odottaneet, että Markku löytäisi Helsingistä yhtä mieluisan työpaikan, kuin mitä hänellä on ollut Kuopiossa.

– Se on aivan mahtava juttu niin hänen kuin koko perheenkin kannalta, että saimme isän kotiin. On todella mahtava fiilis kun koko perhe asuu jälleen saman katon alla. Muuten hän jää niin paljon paitsi monenlaisista asioista, Anette toteaa.

Markun odotettua pidemmäksi venynyt työrupeama Kuopiossa herätti monenlaisia ajatuksia Anetten mielessä.

– Välillä oli sellainen tunne, että tämä ei lopu ikinä. Tuli sellainen olo, ettei täältä löydy miehelleni sopivaa työtä. Totta kai mielessäni pyöri ajatus Kuopioon muuttamisesta ja keskustelin asiasta avoimesti myös lasten kanssa. En kuitenkaan halunnut muuttaa Itä-Suomeen ja siksi Markku palasi takaisin Helsinkiin, Anette myöntää.

Kumppania ja isää tarvitaan arjessa

Vaikka aika, jolloin Auvisten perheen isä ja aviomies oli töissä kaukana kotoa on toistaiseksi päättynyt, kulunut vuosi jää mieleen merkityksellisenä. Anette uskoo, että isän poissaolo on opettanut koko perhettä arvostamaan tavallista arkea entistä enemmän.

– Kun joutuu olemaan erossa puolisosta ja lapset isästä, niin tätä yhdessä vietettyä aikaa osaa arvostaa ihan eri tavalla. Jos aina olisi vain yhdessä, niin se voisi päästä unohtumaan, kuinka pienet asiatkin ovat merkityksellisiä loppujen lopuksi, Anette toteaa.

Muutamaviikkoisen tytön äiti on helpottunut, kun isä on jälleen osa perheen arkea.

– Nyt kun pieni vauva on syntynyt, on todella tärkeää, että kumppani on aidosti enemmän läsnä perheen arjessa. Häneltä saa kuitenkin paljon tukea ja hänen kanssaan voi keskustella nyt ihan eri tavalla monenlaisista asioista. On se kuitenkin eri asia puhua kasvotusten, kuin vaan usein puhelimessa, Anette toteaa.

Pikkuruinen sisar herättää sisaruksissa lämpimiä tunteita

Muutaman viikon vanha tytär on tätä nykyä Auvisten perheen uusin silmäterä. Arki vauvan kanssa on lähtenyt luontevasti käyntiin. Ensimmäiset viikot ilman lasten isää pärjännyt Anette on ollut tyytyväinen siihen, kuinka hän on pärjännyt yksin lasten kanssa.

– Meillä on lähtenyt arki sujumaan todella hyvin. Jokainen päivä on ollut erilainen, mutta arki ei ole tuntunut mitenkään mahdottomalta, Anette kertoo.

– Hän nukkuu ja syö hyvin. Pieni tytär on ollut muutenkin varsin tyytyväinen lapsi. Kun vauva on hereillä, hän on omalla tavallaan todella seurallinen tapaus ja jo kuukauden aikana vauvan kehitys on ollut valtavaa. Pieni tytär seurailee tarkkaavaisesti, mitä ympärillä tapahtuu ja hurmaa koko perheen valloittavalla hymyllään, Anette hymyilee.

Aleksanteri, 13, Aleksandra, 11, ja Anthon, 2, ovat ottaneet pienen siskonsa vastaan iloisina. Erityisen paljon uutta tulokasta odotti Aleksandra, jota houkutteli ajatus ikiomasta pikkusiskosta, jonka kanssa voisi jutella tyttöjen juttuja.

– Aleksandralle ja pikkuiselle onkin heti kehittynyt ihan omanlaisensa suhde. Se on ollut Aleksandralle todella iso juttu, vaikka heillä onkin ikäeroa yksitoista vuotta, Anette kertoo.

Myös isoveli Aleksanteri on omaksunut uuden roolin peräti kolmen sisaruksen isoveljenä.

– Aleksanteri on kovin suojelevainen sisaruksiaan kohtaan. Hän myös pitää mielellään seuraa pienemmille sisaruksilleen ja huolehtii omalta osaltaan heidän hyvinvoinnistaan, mitä on mukava seurata, Anette kertoo.

Positiivinen asenne auttaa selviämään

Anette muistuttaa kokemusta rikkaampana, kuinka tärkeä voimavara positiivisuus on hankalissa tilanteissa. Neljän lapsen äiti uskoo myös hänen joustavuutensa olevan yksi syy siihen, että Auvisilla arjen kiemuroista on selvitty kunnialla.

– Olen luonteeltani sellainen, että sopeudun erilaisiin tilanteisiin, joustan paljon ja mukaudun. En suunnittele asioita etukäteen, enkä ota etukäteen stressiä siitä, että kuinka me pärjäämme. Yritän vain elää hetkessä ja olla aidosti läsnä tilanteessa kuin tilanteessa, Anette kertoo.

– Se on tietysti tärkeää, että suhtautuu asioihin positiivisesti. On tärkeää yrittää ajatella, että mitä hyvää kussakin elämän varrella eteen tulevassa tilanteessa on, Anette miettii.

Koskaan ei voi tietää mitä huominen tuo tullessaan ja Anette kehottaakin hyväksymään tämän. Jatkuva murehtiminen ei tuo ratkaisuja helppoihin tai erityisen hankaliinkaan tilanteisiin.

– Elämä on kuitenkin jatkuvaa muutosta. Niiden muutosten mukaan tulisi elää ja suhtautua avoimin mielin tilanteeseen, Anette hymyilee.

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin klo 21.30.

Liity ohjelman faniksi Facebookissa!

AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja