Andre De Grasse kiihdytti viimein suurvoittoon – vei olympiakultaa 200 metrillä huippuajalla: "Olen odottanut tätä hetkeä"

Pikajuoksija Andre De Grassen vuosien sinnikkyys palkittiin keskiviikkona Tokion olympiastadionilla, kun kanadalainen viiletti miesten 200 metrin olympiavoittajaksi.

Urallaan kuusi himmeämpää henkilökohtaista olympia- ja MM-mitalia ottanut De Grasse kiihdytti olympiakultaan kauden kärkiajalla ja Kanadan ennätyksellä 19,62.

Yhdysvaltain Kenneth Bednarek teki tasaisessa kärkirintamassa ennätyksensä 19,68 ja nappasi olympiahopean. Kauden kärkiaikaa ennen olympialaisia hallinnut Yhdysvaltain Noah Lyles otti pronssia ajalla 19,74.

De Grasse oli viisi vuotta sitten Rio de Janeirossa 200 metrin olympiahopealla jamaikalaislegenda Usain Boltin jälkeen. Riosta mukaan tarttui myös 100 metrin olympiapronssi, jonka kanadalainen saavutti myös Tokion pikamatkalla.

–  Olen odottanut tätä hetkeä ja harjoitellut kovasti tätä varten. Olin pettynyt 100 metrin jälkeen. Sanoin itselleni kisan jälkeen, että minun on vain mentävä radalle ja otettava se kulta, 26-vuotias De Grasse kertaili uutistoimisto AFP:n mukaan.

MM-näyttämöllä De Grassella on 200 metrin hopea ja kaksi 100 metrin pronssia.

Boltin manttelinperijäksikin uumoiltu yhdysvaltalainen Erriyon Knighton, 17, ei yltänyt aivan kauden parhaaseen iskuunsa ja oli olympiafinaalin neljäs ajalla 19,93.

Kenialaishallinta jatkuu 800 metrillä

Miesten 800 metrillä kenialaisjuoksijat jatkoivat matkan olympiahallintaa, kun Emmanuel KipkuruiKorir ja FergusonCheruiyot Rotich kirivät maalleen kaksoisvoiton. Koririn voittoaika oli 1.45,06, josta Rotich jäi 0,17 sekuntia.

Mitalit olivat Kenian urheilujohdolle kaivattuja. Ennen keskiviikkoa maa oli saavuttanut Tokiosta vain kaksi mitalia, mutta Korir, Rotich ja naisten 3  000 metrillä pronssia ottanut Hyvin Kiyeng nostivat saldon viiteen mitaliin.

Rotichin mukaan heikommat tulokset ovat ymmärrettäviä, sillä kenialaisurheilijoiden kisavalmistautuminen on kärsinyt koronapandemian takia.

–  Viime vuonna suurimmalla osalla oli vaikeaa harjoitella, mutta olemme palaamassa tasollemme, Rotich sanoi AFP:lle.

Kenia on voittanut miesten 800 metrin olympiakullan nyt neljästi peräkkäin. Wilfred Bungei oli ykkönen Pekingissä 2008, ja ME-mies David Rudisha hallitsi matkaa Lontoossa 2012 ja Rio de Janeirossa 2016.

Puolan Patryk Dobek rynnisti olympiapronssille ajalla 1.45,39. Dobekin olympiamitali oli suuri yllätys, sillä puolalaisen päälaji oli vielä pari vuotta sitten 400 metrin aitajuoksu.

Lue myös:

    Uusimmat