Mainos

Analyytikko Nokian osakkeen noususta: Pelot helpottivat

Nokian osake lähti nousuun heti tulosjulkistuksen jälkeen. Nokiaa tiiviisti seuraava OP-Pohjolan analyytikko Hannu Rauhala arvioi syyksi pelkojen karisemista.

– Markkinoilla oli pelätty varsin paljon, että kolmas neljännes voisi olla aika huono, sanoo Rauhala.

Paineita loivat kiristynyt kilpailu ja Nokian tekemät hinnanalennukset älypuhelimissa. Kolmannen neljänneksen tulos ei ollut niin paha kuin mitä markkinoilla pelättiin.

"Toivottavasti tämä oli käänne parempaan"

Nokian älypuhelimien myynti laski selvästi edellisvuodesta. Kappalemääräinen myynti oli huhti–kesäkuussa 16,7 miljoonaa yhdistelmälaitetta eli älypuhelinta ja mobiilitietokonetta. Edellisvuonna myynti oli samalla ajanjaksolla 25,2 miljoonaa kappaletta.

– Nokian malliston kilpailukyky on ollut vähän huono, ja vastaavasti kilpailijat ovat pystyneet tuomaan koko ajan uusia malleja. Ennen kaikkea Applen iPhonet ja muut vastaavat ovat olleet erittäin suosittuja. Tämä on sitten näkynyt Nokian myyntimäärissä, Rauhala analysoi.

Kolmannen neljänneksen tuloksen Rauhala haluaisi nähdä käänteenä parempaan.

– Sanotaan näin, että toivon mukaan toinen ja kolmas neljännes olivat niin sanotusti pohjakosketuksia.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kommentoi tänään Nokian "strategiseen muutokseen liittyneiden haasteiden olleen odotettua suuremmat". Mistä tässä on konkreettisesti kyse?

– Varmaan tämmöisen ison laivan kääntäminen ei ole mikään helppo homma, sanoo Rauhala.

Lisäksi Elop kertoi Nokian keskittyvän jatkossa keskitettyihin tuotelanseerauksiin tietyissä maissa. Rauhala arvelee Elopin puhuvan Euroopasta.

– Nokiahan on maininnut, että Windows-puhelin tulisi markkinoille tämän vuoden puolella. Minulla on vahva arvaus tai epäilys, että se markkina tulee olemaan Eurooppa, sanoo Rauhala.

Katso Markus Pirttijoen juttu ja taloustoimittaja Markus Pirttijoen analyysi (Seitsemän uutiset 21.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.