Analyytikko julistaa Nokian tappion Applelle

Vaikka Nokian julkistama huhti-kesäkuun tulos on odotettua parempi, sitä pidetään kuitenkin heikkona.

Myös Nokian kertomat näkymät alkaneelle vuosineljännekselle ovat paremmat kuin mitä pahimmillaan odotettiin.

Hälyttävää raportissa on kuitenkin älypuhelinten kappalemääräisen myynnin putoaminen jopa 34 prosentilla edellisvuodesta. Verrattuna tämän vuoden tammi-maaliskuuhun älypuhelinten myynti putosi 31 prosenttia.

– Markkinaosuus on pudonnut todella rajua vauhtia. Nyt se ilmeisesti voidaan virallisesti julistaa, että Apple on noussut Nokiaa suuremmaksi älypuhelinyhtiöksi myös markkinaosuudella mitattuna, mikä on aika kova isku Nokialle yli vuosikymmenen kestäneen valtakauden jälkeen, sanoo analyysipalveluyhtiö Inderesin analyytikko Mikael Rautanen.

Teknologiayhtiö Apple myi toisella neljänneksellä yli 20 miljoonaa puhelinta. Kaikki Applen puhelimet ovat älypuhelimia. Nokian älypuhelimia myytiin vastaavana aikana 16,7 miljoonaa kappaletta.

Syynä Nokian myynnin romahdukseen Rautanen pitää helmikuussa tehtyä päätöstä luopua Symbian-käyttöjärjestelmästä.

– Sen jälkeen Symbian-puhelinten suosio kuluttajien ja operaattoreiden keskuudessa lähti laskuun yllättävän nopeasti. Ja laskuvauhti on tullut kaikille todella isona yllätyksenä, Rautanen sanoo.

– Nyt Nokia joutuu taistelemaan markkinaosuudestaan laskemalla hintoja ja yrittää sitä kautta pitää yllä edes jonkinlaisia volyymeja.

Kun Nokian yhteistyö Microsoftin kanssa lähtee joskus kunnolla käyntiin, se saattaa korjata tilannetta.

– Kaikki toivo nojaa nyt siihen Windowsphoneen, että se tulisi pelastamaan Nokian, Rautanen sanoo.

Microsoftin käyttöjärjestelmän tämän hetkinen suosio ei Rautasen mukaan kuitenkaan anna kovin hyviä viitteitä siitä, että kelkka kääntyisi.

Katso Markus Pirttijoen juttuja taloustoimittaja Markus Pirttijoen analyysi (Seitsemän uutiset 21.7.2011)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat