Ampumatapauksissa kuollut jo 50 tänä vuonna – Ruotsia ravistelevasta jengiväkivallasta tuli merkittävä vaaliteema

Jengiväkivalta nousi tärkeäksi vaaliteemaksi Ruotsissa 9:38
Yllä olevalla videolla Kari Lumikero arvioi Ruotsin tulevien vaalien asetelmia.

Ruotsin valtiopäivävaalit ratkeavat ensi viikon sunnuntaina. Edelleen kärkisijaa suosituimpana puolueena pitää sosiaalidemokraatit, mutta viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit-puolue on kasvattanut selkeästi asemaansa. 

MTV Uutisten Skandinavian-avustaja Kari Lumikero kertoo, että asetelmat ensi viikon vaaleihin ovat kutkuttavat.

– Ruotsidemokraatit-puolue on noussut selkeästi suurimmaksi porvaririntaman puolueeksi, sillä on tällä hetkellä gallupin mukaan 22,2 prosentin kannatus. Toisena on maltillinen kokoomus 16,8 prosentin kannatuksella.

Ruotsidemokraattien tärkeimpiä vaaliteemoja ovat olleet maahanmuuton vähentäminen ja vähävaraisten ihmisten tukeminen talouskriisissä. 

Iso ongelma Ruotsissa on jengiväkivalta, ja ruotsidemokraatit on vaatinut erittäin tiukkoja otteita väkivaltaa tehtailevia liigoja vastaan, kertoo Lumikero.

– Tänä vuonna ampumavälikohtauksia on ollut 250, eli milteinpä päivittäin. Niissä on kuollut 50, eli enemmän kuin kerran viikossa kuolee ihminen tällaisissa hyökkäyksissä. 

Lumikeron mukaan uusi ongelmallinen ilmiö on se, että ampumisia tehdään väkijoukoissa. Hän muistuttaa tapauksesta viime viikolta, jossa leikkipuistossa olleet äiti ja pieni lapsi haavoittuivat ampumavälikohtauksessa.

– Tämä kaikki kasvattaa välillisesti ruotsidemokraattien kannatusta.

Tällä hetkellä suosituin puolue, sosiaalidemokraatit on myös ottanut kovat linjaukset käyttöön jengiväkivallan kitkemiseksi. 

– Pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti pari viikkoa sitten, että jengit pannaan kuriin. Tämä tarkoittaa poliisien määrän lisäystä ja heille lisää valtuuksia.

Lisävaltuuksia olisivat esimerkiksi kotitarkastukset ilman oikeuden erillistä päätöstä. Jengiläisten hallussa olevat huumeet ja aseet halutaan löytää.

Pelotteena on se, että jos rikostaustaiselta löytyy aseita, hän voi saada siitä neljän vuoden vankeusrangiastuksen, Lumikero kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat