Amnesty: Rasismia on kaikkialla

Amnesty International on julkaissut raportin rasismista ja oikeushallinnosta. Sen mukaan rasismia esiintyy kaikkialla ja kaikissa yhteiskunnan luokissa. Siirtolaisten oikeuksia poljetaan myös oikeusjärjestelmissä.

Rotusyrjintä johtaa ihmisoikeusloukkauksiin käytännössä kaikissa maailman valtioissa, ja erityisesti viranomaiset kohtelevat ihmisiä eri lailla rodun ja taustan perusteella, kerrottiin kansainvälisen Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön keskiviikkona julkaisemassa raportissa Rasismi ja oikeushallinto (Racism and the Administration of Justice).

Amnesty julkaisi raporttinsa ennen YK:n rasisminvastaista maailmankonferenssia, joka pidetään elokuun lopussa Durbanissa Etelä-Afrikassa. Järjestön mukaan on huolestuttavaa, ettei kokouksen valmisteluissa ole kiinnitetty riittävästi huomiota nykyajan rasismin moniin muotoihin.

-Hallitukset ovat vastuussa miljoonista rotusyrjinnän uhreista ympäri maailmaa. Niiden ei pidä päästää ohitseen maailmankonferenssin tarjoamaa tilaisuutta ryhtyä konkreettisiin toimiin, Amnesty lisäsi. Ihmisoikeusjärjestö vaati hallituksia taistelemaan aktiivisesti rasismia vastaan ja takaamaan oikeudenkäyntien tasavertaisuus.

Rotusyrjintä rikkoo universaaleja ihmisoikeuksia, jotka antavat kaikille samat oikeudet, Amnesty muistutti. Järjestön mielestä hallitusten tulisi laatia kansallisia toimintaohjelmia, joissa olisi erityisesti oikeuskäytäntöihin liittyviä toimenpiteitä. Niihin kuuluisivat mm. syrjinnän kieltäminen lainsäädännössä ja poliisioperaatioiden aikana sekä oikeusviranomaisiin kohdistuvien rasismisyytösten tutkiminen.

Oikeusjärjestelmät syrjivät

Yhteiskunnan rasistisuus voidaan havaita tarkastelemalla oikeusjärjestelmien pidätys- ja tuomiokäytäntöjä. Amnestyn mukaan monissa maissa käytännöt riippuvat syytettyjen, uhrien ja oikeusviranomaisten etnisestä taustasta.

-Oikeusjärjestelmien tulisi olla keskeinen osa taistelussa rasismia vastaan, mutta monesti ne vain kiihdyttävät rasismin kierrettä heijastamalla yhteiskunnan ennakkoluuloja, järjestö totesi. Amnestyn mukaan poliisin pidättämät etnisten vähemmistöjen edustajat joutuvat kärsimään ahdistelusta, pahoinpitelystä ja kidutuksesta monissa maissa.

Oikeudenkäynnit ovat epäoikeudenmukaisia ja tuomiot ovat keskimääräistä ankarampia. Etnisiin vähemmistöihin kuuluvat naiset ovat tavallista heikommassa asemassa. Raportti kertoo naisten raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa esiintyvän eri tilanteissa poliisikuulusteluista sisällissotiin. Tarkoituksena on perheiden ja koko yhteisöjen järjestelmällinen pelottelu ja häpäiseminen.

Rasismia on kaikkialla

Syrjintä on arkipäivää noin 300 miljoonalle alkuperäiskansojen edustajalle, jotka voivat kohdata rasismia lähes jokaisella elämän osa-alueella, Amnesty arvioi. Epätasa-arvo voi olla muun muassa taloudellista tai kielellistä.

Rasismi voi johtaa myös yhteisöjen hajoamiseen tai järjestelmälliseen syrjintään. Järjestön mukaan vähemmistöjen haavoittuvuutta lisää valtion suojelun puuttuminen. Poliisi esimerkiksi saattaa suhtautua välinpitämättömästi tiettyihin väestöryhmiin kohdistuneisiin rikoksiin.

-Rasismi ei kuitenkaan rajoitu vain valtion viranomaisiin, vaan sitä on yhteiskunnan joka tasolla. Vastuu taistelusta rasismia vastaan kuuluu jokaiselle, Amnesty totesi.

Ulkomaalaiset, vierastyöläiset ja turvapaikanhakijat kohtaavat muukalaisvihaa kaikkialla maailmassa. Amnestyn mukaan viha on usein viranomaisten lietsomaa ja heijastuu myös yhteiskunnan oikeuskäytäntöihin.

Turvapaikanhakijat saattavat esimerkiksi olla pidätettyinä jopa vuosia, kun heidän hakemustaan käsitellään. Poliitikot saattavat lisätä ulkomaalaisvihaa maahanmuuttajien vastaisella retoriikalla. Amnestyn mukaan myös päätökset kiristää maahanmuuttajia ja turvapaikan hakijoita koskevaa lainsäädäntöä ilmentävät epäsuorasti rasismia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat