Ammattilaisten salaisuudet: Näin sisustat unelmiesi kodin!

Tavallinen talliainen kyllä tietää, mistä pitää, mutta silti kodin suunnittelu voi välillä mennä mönkään. Lue sisustussuunnittelijoiden neuvot, joiden avulla saat kotisi toimimaan!

Housebeautiful.com-sivustolla sisustussuunnittelijat paljastavat salaiset niksinsä lukijoille. Ota heidän neuvoistaan vinkkiä, kun mietit kotiisi uutta ilmettä.

1. Älä sorru kliseisiin ylilyönteihin

Ajaton sisustus on hillitty ja tasapainoinen. Mikäli pidät vaikkapa merihenkisistä kodeista, panosta käytännölliseen ja ajattomaan pohjaan, äläkä muuta sen suuria osasia teeman mukaiseksi, sillä niitä on hankala muuttaa jälkeenpäin.

Toisaalta esimerkiksi näyttävä ja erikoinen sohva voi olla koko huoneen juju, mutta älä liioittele – muuten löydät itsesi sekamelskan keskeltä. Keskity muutamaan, teeman mukaiseen elementtiin.

– Jos homma lähtee käsistä, saatat pian huomata asuvasi keskellä huvipuistoa, kertoo arkkitehti ja suunnittelija John Saladino House Beautiful -lehden haastattelussa.

2. Sekoita tyylejä rohkeasti

Älä pelkää erilaisten tyylien sekoittamista keskenään. Esimerkiksi arkipäiväisten ja ylellisten materiaalien yhdistely on nykyään suosittua. Esimerkiksi vanhaan, antiikkisen pöydän ympärille kerätyt uudet tuolit ovat mielenkiintoinen sekoitus uutta ja mennyttä aikaa.

3. Tee tauluista asetelmia

Sen sijaan, että sijoittaisit seinälle yhden taulun, tee siihen kokonainen kollaasi. Yhdistele erilaiset kuvat yhtenäisen värimaailman avulla, tai valitse ne vaikkapa saman teeman mukaisesti.

– Asettamalla kuusi samankokoista taulua kahteen, tasaiseen riviin luot illuusion huomattavasti hätkähdyttävämmästä taideteoksesta, suunnittelija Meg Braff neuvoo House Beautiful -lehden haastattelussa.

4. Älä jaa pientä tilaa osiin

Pyri tekemään pienen tilan sisustuksesta mahdollisimman yhteneväinen, jolloin se tuntuu suuremmalta. Sijoita sinne vain yksi toiminto kerrallaan, esimerkiksi pieneen makuuhuoneeseen sijoitetaan vain sänky ja yöpöydät.

– Omassa makuuhuoneessani seinissä ja sängyssä on sama kuvio, jolloin tila on yhtenäisempi, suunnittelija Carolyn Roehm paljastaa.

5. Luota yhtenäiseen väripalettiin

Valikoi huoneen värit tarkkaan, äläkä poikkea niistä. Hillityt, neutraalit sävyt ovat hyviä sisustussävyjä, sillä niiden avulla luot huoneeseen seesteisen tunnelman. Jos kaipaat mukaan väriä, valitse niitä helposti muunneltaviin paikkoihin, kuten somistetyynyihin ja tauluihin.

– Valitsen yleensä seinille ja suuriin huonekaluihin, kuten sohviin, saman värimaailman. Silloin kalusteet ikään kuin sulautuvat taustaan, ja tunnelma säilyy yhtenäisenä, suunnittelija Benjamin Dhong kertoo.

6. Muista, että usean kuvion sekoittaminen vaatii harjaantunutta silmää

Kukkakuviot eivät soinnu toisiinsa vain, koska niissä on kummassakin kukkia. Erilaisten kuvioiden sekoittaminen toisiinsa vaatii taitoa, sillä lopputulos voi helposti olla sekava.

Valitse aluksi vain yksi räikeäkuvioinen asia, kuten näyttävä seinätapetti. Sen saa istutettua muuhun sisustukseen, kun poimii tapetin värimaailmasta sävyt myös muihin elementteihin.

7. Ongelmana pieni keittiö?

Pienen, paljon toimintoja sisältävän tilan saa toimimaan, kun osaa hyödyntää sen tärkeimpiä asioita. Karsi pois turhat esineet, kuten käyttämättömät kodinkoneet ja astiat, ja näe huoneen tyhjä tila.

Toimittaja Frances Schultz esimerkiksi kokosi pikkukeittiönsä seinille kaappirivistöt, jotka jatkuvat kattoon asti ja valitsi niihin lasiovet, joiden takaa näkee helposti, missä mikäkin tavara on. Panosta myös säilytysjärjestelmiin.

Kuvat: Ikea/ Desingers Guild/

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja