Mainos

Ammattikoulut tarkentaneet suhtautumistaan lävistyksiin

Viime syksynä apulaisoikeusasiamies puuttui Turun ammatti-instituutin käytäntöihin kieltää kaikki lävistykset tekniikan opetuksen ajaksi.

Ammatti-instituutti määräsi, että opiskelijoiden on poistettava korut työtuntien ajaksi, muuten he eivät saa osallistua opetukseen. Vaatteiden alla olevat korut ja kielilävistykset sai pitää.

Apulaisoikeusasiamies katsoi syksyllä, että lävistysten käytön kieltäminen kokonaan tekniikan alan työtunneilla polkee opiskelijoiden perusoikeuksia. Lävistykset saa kieltää turvallisuuden nimissä vain erikseen arvioiduissa tapauksissa.

Ammattikouluille selvityspyyntö

Opetushallitus toimitti oikeusasiamiehen linjauksen pohjalta ammatillisille kouluille tiedotteen, jossa täsmennettiin, mitä pitää ottaa huomioon, jos kieltoja asetetaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi vielä kuudelta ammattikoululta selvityksiä, mihin toimiin tiedote on johtanut.

Espoon Omnia, Kouvolan seudun ammattiopisto, Oulun seudun ammattiopisto ja Sastamalan koulutuskuntayhtymä ovat tehneet tai tekemässä täsmennyksiä. Jyväskylä ei ollut alkuviikosta toimittanut selvitystä.

Turun ammatti-instituutin mielestä ohjeissa ei ole korjattavaa vaan koulu kieltää yhä lävistykset kasvoissa ja korvissa tekniikan työtunneilla.

Sen sääntöjen mukaan lävistyskorujen käyttö on kielletty työturvallisuuden takia oppilaitoksen työsaleissa ja työympäristöissä sekä työssäoppimispaikoilla.

Omniassa Espoossa sen sijaan lävistyskorujen käyttö on rajoitettu harkinnan mukaan työsaleissa ja työympäristöissä sekä työssäoppimispaikoilla.

Esimerkiksi metalli- ja puupuolella lävistys ei haittaa vaikkapa silmäkulmassa, mutta mitään riippuvia koruja, jotka voivat takertuessaan repiä esimerkiksi nenän mukanaan, ei voi käyttää.

Oikeusasiamies pohtii, miten niskuroivan Turun ammatti-instituutin kanssa edetään.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.