Amerikkalaiskoulun johtaja lähetti erikoisen tiedotteen – koulun pastori haluaa eroon Harry Potter-kirjoista: "On riski, että paha henki valtaa kirjaa lukevan henkilön"

Katolilaisen koulun pastori haluaa hankkiutua eroon koulun Harry Potter -kirjoista niissä esiintyvän taikuuden ja päähenkilöiden vuoksi, kertoo muun muassa yhdysvaltalainen uutissivusto CNN.

Yhdysvaltojen Tennesseessä sijaitseva katolilainen koulu joutui eilen isosti amerikkalaismedioiden syyniin, kun paikallislehti Tennessean tarttui koulun johtajan lähettämään, erikoiseen tiedoksiantoon. 

Nashvillessä sijaitseva St. Edward Catholic School on yksityiskoulu, joka kuuluu kaupungin hiippakunnan piiriin.

Koulu luopuu Potter-kirjoista

Koulun johtaja Dan Reehil ilmoitti sähköpostitse lähettämässään tiedotteessa koulun luopuvan 20 vuotta koulun kirjahyllyissä komeilleista Harry Potter -kirjoista.

Johtajana toimiva pastori kertoi kirjoista luopumisen syyksi muun muassa sen, että fantasiakirjojen sisältö sotii katolilaisen kirkkoa vastaan.

– Nämä kirjat edustavat sekä hyvää että pahaa taikuutta, joka ei ole totta vaan pikemminkin nerokas huijaus. Kirjoissa olevat kiroukset ja loitsut ovat todellisia. On riski, että paha henki valtaa kirjaa lukevan henkilön, pastori kirjoitti tiedotteessaan.

Koulupastori oli vakaasti myös sitä mieltä, että kirjoissa seikkailevat päähenkilöt rohkaisevat koulun oppilaita häikäilemättömään toimintaan päämääriensä saavuttamiseksi. 

Hiippakunnan viestintäpäällikkö Risck Musacchio vahvistaa Reehilin lähettäneen fantasiakirjoihin liittyvän tiedoksiannon. Hän kuitenkin toteaa, ettei hiippakunnan välttämättä tarvitse hyväksyä tai tukea pastorin päätöksiä.

Kyseessä oli loppujen lopuksi ikäkysymys

Koulutarkastaja Rebecca Hammel reagoi myös tilanteeseen ja selvensi, mistä todellisuudessa oli kyse. Hammelin mukaan kirjaston paikka muuttuu, minkä vuoksi Harry Potter -kirjat vain siirtyvät paikasta toiseen.

Valvoja huomauttaa, etteivät fantasiakirjat ole koskaan ollut osa koulun opetussuunnitelmaa. Koulun oppilailla on edelleen lupa lukea Harry Potter -kirjasarjaa niin halutessaan, eli kirjat eivät ole poistumassa koulun kirjaston kavalkadista.

Valvojan mukaan kysessä on ikäkysymys: fantasiakirjat eivät välttämättä sovi kaikenikäisten luettaviksi.

– Vaikka katolilainen kirkko ei ole ilmaissut virallista kantaansa kirjoihin tai elokuviin liittyen, moni johtoportaankin henkilö on sitä mieltä, että aihe saattaa olla sopiva, mikäli lukijan kypsyys otetaan huomioon. Jätämme päätäntävallan lasten opettajille, viestintäpäällikkö viestii.

CNN.n mukaan Harry Potter -kirjasarjan mystiikka ja okkulttiset teemat ovat herättäneet keskustelua aiemminkin eri uskontokunnissa.

Kirjojen on koettu olevan ristiriidassa muun muassa kristinuskon ja islamin kanssa muun muassa satanismin vuoksi. Kyseinen fantasiamaailmaan uppoutuva kirjasarja on ollut vuonna 2006 American Libarary Association -järjestön listakärjessä haastavampien kirjojen listalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja