Amerikkalaiskirjailija Norman Mailer kuollut

Tuotteliaan uransa aikana Mailer kirjoitti yli 40 kirjaa ja useita esseitä, lehtikirjoituksia sekä runoja. Häntä pidettiin myös Yhdysvaltain värikkäimpänä nykyprosaistina.

Yhdysvaltalainen kirjailija Norman Mailer on kuollut. Pulitzer-palkinnon teoksistaan kahdesti saanut Mailer oli kuollessaan 84-vuotias.

Omaisten mukaan Mailer menehtyi tänään munuaisten vajaatoimintaan Mt. Sinain sairaalassa New Yorkissa. Kirjailijan terveys heikentyi viime kuukausina, ja lokakuussa hänelle tehtiin keuhkoleikkaus.

Harva kirjailija pystyy kilpailemaan Mailerin kanssa tuotteliaisuudessa ja uran pituudessa: kuuden vuosikymmenen aikana hän kirjoitti yli 40 kirjaa ja rajattoman määrän esseitä, lehtikirjoituksia, draamaa ja runoja.

Häntä pidettiin yhtenä Yhdysvaltain värikkäimpänä nykyprosaistina, toisten mielestä hän oli aikansa kirjallinen kauhukakara. Useat feministit kuten Germaine Greer ja Kate Millett pitivät Maileria sovinistisikana.

Norman Mailer - kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja

Mailerin tunnetuimpia teoksiaan ovat Alastomat ja kuolleet, Yön armeijat sekä Pyövelin laulu.

Mailerin omat kokemukset toisesta maailmansodasta tekivät hänestä kirjailijan. Hän joutui 21-vuotiaana juuri Harvardista valmistuneena nuorukaisena jalkaväkijoukkoihin Filippiinien viidakkoon.

Kokemuksistaan hän kirjoitti esikoisteoksensa Alastomat ja kuolleet, jossa kerrotaan mitä sota tekee nuorille miehille, sekä sotilaiden raakuudesta, sadismista ja keskinäisestä kilpailusta. Kirja julkaistiin Mailerin ollessa 25-vuotias, ja siitä tuli kansainvälinen menestys.

Mailer jaksoi myös arvostella Irakin sotaa, jota hän piti presidentti George W. Bushin hallinnon suurena valheena.

Laaja kirjo

Mailer kuvaili aikansa yhteiskuntaa monelta eri puolelta. Teoksessaan Yön armeijat hän kuvailee Vietnamin sodan vastaisia laajoja mielenosoituksia, kun taas Pyövelin laulu -kirjassa hän kertoo joukkomurhaaja Gary Gilmoren tarinan. Molemmat teokset palkittiin Pulitzer-tunnustuksella.

Hänen viimeinen kirjansa Adolfin linna pureutuu Adolf Hitlerin lapsuuteen. Tänä vuonna ilmestyneessä teoksessa Mailer yrittää selittää Hitlerin pahuutta.

Mailerin yksityiselämä tuotti usein lihavia otsikoita. Hän ehti olla kuudesti naimisissa ja hänellä on yhteensä yhdeksän lasta. Hänen lyhyin avioliittonsa kesti päivän verran, kun taas pisin, ja viimeisin, kesti yli neljännesvuosisadan aina kirjailijan kuolemaan saakka.

(MTV3-STT-AFP-TT)

Lue myös:

    Uusimmat