Amazonin jättipaloista leviävät maailmanlopun kuvat järkyttävät – tällainen on maailman keuhkoina tunnettu alue numeroina!

Amazonin metsäpalot ovat herättäneet maailmanlaajuista huolta. Tulipaloihin ei enää suhtauduta pelkästään Brasilian ongelmana, vaan huoli on noussut niiden vaikutuksista koko planeettaan.

Tilanteen on sanottu olevan katastrofaalinen ympäristön kannalta. Sademetsiä pidetään maapallon keuhkoina, sillä niiden kerrotaan tuottavan noin 20 prosenttia maapallon ilmakehän hapesta.

Yhdysvaltalainen PBS NewsHour -uutisyhtiö on koonnut yhdeksän tärkeää lukua Amazonin tulipaloista.

57 509

57 507 on tulipalojen lukumäärä Brasilian Amazonin alueella tänä vuonna tiistaihin mennessä.

9

Amazonin sademetsässä on alueita yhteensä yhdeksällä maalla. Maat ovat Brasilia, Peru, Kolumbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname, Ranskan Guayana

60 prosenttia

Suuntaa antava luku Brasiliassa sijaitsevasta Amazonin sademetsän määrästä on 60 prosenttia. Tämän vuoksi maan Amazonin alue on suuren kansainvälisen huolen kohteena. Myös Bolivia taistelee metsäpaloja ja metsien häviämistä vastaan Amazonilla.

20 miljoonaa dollaria

20 miljoonaa dollaria (noin 18 miljoonaa euroa) on summa, jonka G7-maat olivat varanneet lähettääkseen sammutuslentokoneita metsäpalojen sammutukseen auttaakseen Brasiliaa. Brasilia kieltäytyi avusta.

60 miljoonaa dollaria

60 miljoonaa dollaria (noin 54 miljoonaa euroa) on summa, jonka Saksa ja Norja olivat suunnitelleet lahjoittavansa Amazonin tukemiseksi Brasiliassa. Sen jälkeen, kun Brasilian hallitus muun muassa lopetti rahaston ohjauskomitean, molemmat maat vetäytyivät lahjoituksesta.

44 000

Sotilaita, jotka Brasilian hallitus on luvannut lähettää auttamaan tulipalojen sammutuksessa, on 44 000.

6 prosenttia

Erään tiedon mukaan 6 prosenttia on korkein mahdollinen arvio, kuinka suuri osa planeetan hapesta tulee Amazonin sademetsästä. 

1/10

Amazonilla elää noin 10 prosenttia maapallon tiedetyistä lajeista. Tähän mennessä tutkijat ovat kirjanneet, että sademetsässä elää 40 000 kasvilajia, 3000 kalalajia ja yli 1000 lintulajia. 

305

Amazonilla asuvia alkuperäiskansoja on 305. Kansojen elämänmuoto on riippuvainen sademetsistä.

80 prosenttia

Metsäpalot ovat tänä vuonna kasvaneet Brasiliassa yli 80 prosenttia, ja suurin osa niistä on syttynyt Amazonin sademetsässä.

Lue myös:

    Uusimmat