Amazon roihuaa, mutta viidakkoa tuhoutuu kovaa vauhtia myös muualla: Huumekartellit kaatavat metsiä kiitoratojen ja rahanpesun takia

Metsäpalot koettelevat Latinalaisessa Amerikassa Amazonin alueen maiden lisäksi myös Keski-Amerikan maita. Liekkien lisäksi metsiä tuhoavat kirveeniskut ja koneet: metsiä kaadetaan nimittäin myös huumekartellien rahanpesussa ja kuljetusreittien tieltä.

Keski-Amerikka on keskeinen kokaiinin kuljetusreitti huumeen tuotantoalueelta Panaman eteläpuolisesta Amerikasta Yhdysvaltoihin.

Guatemalan, Hondurasin ja Nicaraguan metsäpeitteen kutistumisesta 15–30 prosenttia on seurausta huumekaupasta – jopa yhteensä 400 000 hehtaaria. Rikollinen toiminta vaikuttaa metsiin myös alueen muissa maissa.

Valtion ote syrjäseuduilla heikko

Huumekartellit voivat toimia tehokkaasti, koska valtion instituutiot ovat maissa heikkoja eikä niillä ole otetta syrjäseutuihin. Myös korruptio rehottaa.

Metsäkatoa on paljon luonnon monimuotoisuudeltaan rikkailla ja herkillä suojelluilla alueilla. Puita kaadetaan myös metsissä, joiden omistusoikeudet ovat epäselvät.

Huumekartellit pesevät rahaa muun muassa metsien raivausta vaativan karjankasvatuksen, öljypalmun kasvatuksen ja arvopuun kuten mahongin ja setrin kaatamisen ja kauppaamisen avulla.

Syrjäseuduilla on työttömyyttä ja toimeentulo voi muutenkin olla vaikeaa, joten huumekartellien on helppo palkata työvoimaa metsää raivaamaan ja kaatamaan.

Metsää kaatuu pienkoneiden kiitoratojen tieltä

Metsää kaatuu salakuljetukseen tarvittavan tiestön ja pienkoneita varten rakennettujen kiitoratojen tieltä. Huumerahoja pestään myös kaivostoiminnan kautta, mikä sekin voi tuhota metsiä ja ympäristöä.

Esimerkiksi Hondurasissa viime vuosina kymmenien miljoonien eurojen arvoisesta puukaupasta jopa puolet saattaa olla luvattoman kaadon tulosta, ja huumekauppa on kytköksissä metsien tuhoamiseen. 

Puuta kuljetetaan samoja reittejä kuin huumeita, yksi merkittävä väylä on Moskiittorannikkoa pitkin Hondurasin ja Nicaraguan Karibian puoleisella alueella.

Metsien kaataminen ei ole kartellien pääasiallinen rahasampo, vaan puita hakataan salaisten kiitoratojen alta syrjäseuduilla.

Viranomaiset sanovat tuhonneensa Hondurasissa vähintään kymmeniä kokaiinia kuljettavien pienkoneiden nousu- ja laskualustoja, mutta ilmeisesti tämä ei ole iskenyt merkittävästi huumereittien toimintaan.  

Huumekauppa näkyy taloudessa 

Metsiin kohdistuva uhka on suuri, sillä huumekauppa on merkittävä osa Keski-Amerikan valtioiden talouksissa.

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjuntajärjestön Unodc:n mukaan tällä vuosikymmenellä se on käytännössä ollut ainakin kymmenen prosenttia Guatemalan, Hondurasin ja Nicaraguan bruttokansantuotteesta.

Maat ovat tuttuja myös pakolaisista, joita pyrkii Meksikon kautta Yhdysvaltoihin.

Hondurasissa metsiä uhkaavat myös palot. Viranomaisten mukaan 91 prosenttia paloista on ihmisen sytyttämiä. Paloja syttyy muun muassa omistuskiistojen ja kostotoimien seurauksena.

Huumekauppa tuhoaa metsiä myös Kolumbiassa ja Brasiliassa.

Näissäkin maissa huumerahaa pestään metsiä tuhoavalla toiminnalla, muun muassa karjankasvatuksen, kahvinviljelyn ja öljypalmuplantaasien kautta. Metsäpaloja syttyy myös metsien hävittämisen seurauksena.  

Lue myös:

    Uusimmat