Mainos

Älykäs pakkaus keskustelee asiakkaan kanssa

Siinä missä pakkauksen tehtävä oli ennen toimia suojakääreenä ja houkutella ostoksille, vastaisuudessa siltä vaaditaan jopa keskustelutaitoja.

Lappeenrannan yliopiston pakkaustekniikan professorin Henry Lindellin mukaan tulevaisuudessa esimerkiksi jauheliha voi älykkään pakettinsa välityksellä viestittää ostajalle olevansa pilaantunutta.

Pakkaukseen on voitu lisätty esimerkiksi bioindikaattoriliuska, joka muuttaa väriään olojen muuttuessa, tai koodi, joka voidaan lukea kamerakännykällä. Lisätietoja tuotteesta saadaan lähettämällä koodi tiettyyn internetosoitteeseen, josta saa tietoa takaisin kännykkään.

Älykäs lääkepakkaus rekisteröi potilaan tilan

Tulevaisuudessa lääkepakkauskin voi keskustella ihmisen kanssa.

– Se voi esimerkiksi rekisteröidä sen, milloin lääke on otettu. Lääkkeen oton yhteydessä se kirjaa potilaan voinnin, kun tämä antaa sille tietoa omasta tilastaan. Tätä tietoa voidaan hyödyntää, kun lääkäri tulkitsee potilaan paranemista ja lääkityksen sopivuutta.

Ikkuna pesee itsensä eikä jukurtti tartu tölkin pintaan

Henry Lidell kertoo, että tulevaisuuden pakkauksissa käytetään hyväksi paitsi perinteistä myös nanoteknologiaa.

– Nanoteknologiaa on käytetty aiemmin muun muassa ikkunoissa, jotka on saatu puhdistamaan itsensä. Lika ei siis tartu ikkunan pintaan, kun siinä on nanofilmi. Pakkausmaailmassa puhdistustekniikkaa voi hyödyntää vaikka jukurttitölkissä. Jos tölkin sisäpinnassa on vastaava pinnoite, jukurtti ei tartu seinämiin kiinni vaan valuu ulos.

Lindell arvioi älykkäiden pakkausten yleistyvän kaupoissa noin viiden vuoden päästä.

Pakkaustekniikan tulevaisuuden visiota ihmetellään tällä viikolla pakkaus-, elintarvike- ja graafisen alan messuilla Helsingissä. Uutuuksiaan messuilla esittelee yli 240 näytteilleasettajaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.