Alus kaatui ja vei satoja mukanaan – Kiinan pahin laivaturma 70 vuoteen?

Kiinan laivahaverin jäljiltä on yhä kateissa pitkälti yli 400 ihmistä. Uponneesta laivasta on kiinalaismedian mukaan onnistuttu pelastamaan päivän etsinnöissä hengissä kaksi ihmistä: mies ja 65-vuotias nainen. Lisäksi viisi ihmistä on löydetty kuolleena.

Laivassa oli lähes 460 ihmistä. Suuri osa heistä oli tiettävästi iäkkäitä kiinalaisia risteilymatkustajia.

Vain noin kahdenkymmenen ihmisen tiedetään selvinneen hengissä. Turmasta näyttääkin tulevan Kiinan pahin laivaonnettomuus 70 vuoteen.

Alus kaatui myrskyssä Jangtsejoella myöhään eilen. Kiinan radio uutisoi sen uponneen noin kahdessa minuutissa.

Laivasta pelastautunut matkaopas Zhang Hui, 43, sanoo kaiken tapahtuneen hyvin nopeasti. Hän kertoo ryömineensä ulos ikkunasta ja tarrautuneensa pelastusliiviin, koska ei osaa uida.

– Aalto toisensa jälkeen vyöryi ylitseni. Nielin runsaasti vettä, Zhang kuvasi uutistoimisto Xinhualle.

Lopulta hän pelastautui rantaan oksaan tarrautuneena.

Pelastuneiden joukossa ovat laivan kapteeni ja pääinsinööri. He ovat kertoneet, että uppoamisen aiheutti sykloni. Poliisi on pidättänyt kaksikon kuulusteluja varten.

Omaiset valittavat tiedon puutetta

Kiinan presidentti Xi Jinping on vakuuttanut viranomaisten tekevän pelastustöissä kaikkensa. Operaatiota on kuitenkin haitannut kova tuuli ja sade.

Haveripaikalla on parveillut kymmeniä pelastusveneitä. Pelastusmiehistöt kertoivat aamulla, että aluksen sisältä kuului avunhuutoja. Sukeltajat pyrkivät parhaansa mukaan avaamaan reitin heidän luokseen.

Joukko omaisia nahinoi päivällä virkavallan kanssa Shanghaissa. Omaiset olivat alun perin kokoontuneet risteilyvarauksia hoitaneen matkatoimiston luo. Se oli kuitenkin kiinni, ja ihmiset ohjattiin paikalliseen virastoon.

Omaisia suututti se, ettei heille ole kerrottu, mitä alukselle tapahtui ja mikä on siinä olleiden kohtalo.

– Olemme suuresti huolissamme, sanoi Zhang Yingli, 56, jonka veli ja vaimo olivat aluksessa.

Moni omaisista sanoo saaneensa tietää onnettomuudesta vain mediasta.

– Kello on nyt 17.30 emmekä ole kuulleet mitään lukuun ottamatta uutisia, Zhang valitti.

Matkatoimiston nettisivun mukaan jokiristeily lähti Shanghain läheltä Nanjingista ja määränpää oli Lounais-Kiinassa sijaitseva Chongqing. Matkan oli määrä kestää 11 päivää. 

Lue myös:

    Uusimmat