Alonso voitti Silverstonessa, Räikkönen kolmas

Renault-kuski Fernando Alonso ajoi formula ykkösten Britannian GP:n voittoon sunnuntaina. McLarenin Kimi Räikkönen sijoittui kolmanneksi.

Alonso ajoi Silverstonen radalla ruutulipulle 13,9 sekuntia ennen toiseksi sijoittunutta Ferrarin Michael Schumacheria. Kolmanneksi sijoittunut Räikkönen jäi Alonsosta 18,6 sekuntia. Kaikki kärkikuljettajat ajoivat kahden varikkokäynnin taktiikalla.

Alonso lähti matkaan paalupaikalta ja hallitsi kisaa lähdöstä maaliin. Alkukierrosten ajan kärkikolmikko Alonso, Räikkönen ja Schumacher taisteli tiukasti sijoituksista. Etenkin kolmosruudusta startannut Schumi hiillosti toiselta paikalta matkaan lähtenyttä Kimiä. Kertaalleen Kimi ja Schumi ajoivat Abbey-mutkassa lähes rinta rinnan, mutta Kimi onnistui sisäkurvin puolella sulkemaan saksalaiselta tien. Autot melkein osuivat tilanteessa yhteen. Räikkösen paras tilaisuus Alonson ohittamiseen tuli kisan alussa radalla käyneen turva-auton poistuttua, mutta suomalaisen McLaren-auton suoranopeus ei aivan riittänyt ohituksen tekemiseen.

- En edes huomannut, että Schumacher kävi niin lähellä. Auto oli liian hidas suorilla. Se on kuitenkin hyvä, että olemme vähän edistyneet auton kanssa, Räikkönen summaili kisaansa.

Voittotaistelu ratkesi, kun Alonso karkasi haastajiltaan yli kymmenen sekunnin päähän ensimmäisten varikkokäyntien yhteydessä.

- Paalupaikan myötä työni helpottui paljon. Renkaatkin toimivat koko kisan ajan mainiosti. Alussa Kimi oli melko nopea, mutta autoni parani kierros kierrokselta, kauden viidennen voittonsa napannut Renault-kuljettaja kertasi.

Schumacher nousi kisassa toiseksi Ferrarin varikkopysähdyksen hyvän ajoituksen ansiosta. Schumacher ajoi ennen toisia varikkokäyntejä Räikkösen takana, mutta tuli toiseen varikkokäyntiinsä yhden kierroksen Kimiä aikaisemmin. Schumi ajoi kovan kierrosajan oman varikkokäyntinsä jälkeen ja kun samanaikaisesti McLaren tuhri varikolla Räikkösen auton tankkauksessa puolitoista sekuntia pidempään kuin Ferrari Schumin kanssa, niin saksalainen nousi Kimin edelle.

Kilpailun lopussa Renault'n Giancarlo Fisichella pääsi uhkaamaan Räikkösen kolmatta sijaa. Kahdeksan kierrosta ennen maalia kuljettajien välinen ero oli enää 1,4 sekuntia. Fisichella ei kuitenkaan päässyt yrittämään ohitusta, vaikka talli yritti motivoida italialaista muistuttamalla, että nyt olisi hyvä hetki kostaa Räikkösen viimevuotisen Japanin GP:n viimeisellä kierroksella suorittama ohitus.

- Auto ei ollut enää täydessä iskussa siinä vaiheessa. Takapäässä ei ollut pitoa, Räikkönen selvitti syytä siihen, miksi Fisico pääsi lähelle.

Williamsin Nico Rosberg oli ennen toisia varikkokäyntejä kiinni kahdeksannessa sijassa, mutta hänen toisen varikkopysähdyksensä venähtäminen parin sekunnin verran turhan pitkäksi antoi BMW:n Jacques Villeneuvelle tilaisuuden nousta Rosbergin edelle. Rosberg ajoi maaliin yhdeksäntenä 0,7 sekuntia viimeisestä pistesijasta jääneenä.

Kilpailussa koettiin lähtökolari, joka toi radalle turva-auton sekä pakotti kaikki kolme osallisena ollutta kuljettajaa keskeyttämään. Kolari aiheutui, kun Toro Rosson Scott Speed ajoi Ralf Schumacherin Toyotan perään. Ralf ajautui ensin ulos, mutta pääsi vielä palaamaan radalle. Siinä yhteydessä Mark Webber osui kuitenkin Williamsillaan Ralfin autoon.

Neljäs keskeyttäjä oli Jenson Button, jonka Honda-auton moottori petti. Kun koneesta tulivat öljyt takapyörille, pyörähti englantilaiskuljettaja kotiyleisön harmiksi radan sivuun.

Alonso on kerännyt 8/18 osakilpailun jälkeen 74 pistettä. Räikkösellä on koossa 33 pistettä. Toisena MM-sarjassa olevalla Michael Schumacherilla on 51 pistettä.

F1-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kanadassa 25. kesäkuuta.

Britannian GP:n tulokset:
1. Fernando Alonso      Renault      1.25.51,927   2 varikkokäyntiä
2. Michael Schumacher   Ferrari         + 13,951   2 
3. Kimi Räikkönen       McLaren         + 18,672   2 
4. Giancarlo Fisichella Renault         + 19,976   2  
5. Felipe Massa         Ferrari         + 31,559   2 
6. Juan Pablo Montoya   McLaren       + 1.04,769   2 
7. Nick Heidfeld        BMW           + 1.11,594   2 
8. Jacques Villeneuve   BMW           + 1.18,299   2 
9. Nico Rosberg         Williams      + 1.19,008   2 
10. Rubens Barrichello  Honda        - 1 kierros   2
11. Jarno Trulli        Toyota       - 1 kierros   2 
12. David Coulthard     Red Bull     - 1 kierros   2 
13. Vitantonio Liuzzi   Toro Rosso   - 1 kierros   1
14. Christian Klien     Red Bull     - 1 kierros   2
15. Christijan Albers   MF1          - 1 kierros   2
16. Tiago Monteiro      MF1         - 2 kierrosta  2
17. Takuma Sato         Super Aguri - 3 kierrosta  2 
18. Franck Montagny     Super Aguri - 3 kierrosta  2

Keskeyttäneet:
Jenson Button           Honda      8 kierrosta
Scott Speed             Toro Rosso 1 kierros 
Ralf Schumacher         Toyota     0 kierrosta
Mark Webber             Williams   0 kierrosta

Kilpailun nopein kierros:
Fernando Alonso 1.21,599 kierroksella 21. 

Voittaja Alonson keskinopeus:
215,468 km/h

Kuljettajien MM-pistetilanne Britannian GP:n (8/18) osakilpailun jälkeen:


 1. Fernando Alonso       74
 2. Michael Schumacher    51
 3. Kimi Räikkönen        33  
 4. Giancarlo Fisichella  32
 5. Juan Pablo Montoya    26
 6. Felipe Massa          24
 7. Jenson Button         16
 8. Rubens Barrichello    13
 9. Nick Heidfeld         10
10. Ralf Schumacher        8 
11. David Coulthard        7 
12. Jacques Villeneuve     7
13. Mark Webber            6
14. Nico Rosberg           4
15. Christian Klien        1 

Valmistajien MM-pistetilanne Britannian GP:n (8/18) osakilpailun jälkeen:

 1. Renault            106
 2. Ferrari             75
 3. McLaren-Mercedes    59
 4. Honda               29
 5. BMW-Sauber          17
 6. Williams-Cosworth   10
 7. Toyota               8
 8. Red Bull-Ferrari     8 

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat