Alkuvuodesta syntyneet lapset menestyvät paremmin koulussa – tytöillä ero poikia suurempi

Alkuvuodesta syntyneet lapset menestyvät koulussa paremmin, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan alkuvuodesta syntyneillä on keskimäärin korkeampi peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo kuin loppuvuodesta syntyneillä.

Alkuvuodesta syntyneet saavat myös todennäköisemmin opiskelupaikan lukiosta ja valmistuvat sieltä. Ikä vaikuttaa enemmän tytöillä kuin pojilla.

Tutkimuksen tekijä Martti Kaila työskentelee apulaistutkijana Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT).

Aivan alkuvuodesta syntyneiden lasten päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo oli keskimäärin 0,15 numeroa korkeampi kuin loppuvuodesta syntyneiden, Kaila selvittää tutkimuksen tuloksia. Mukaan otettiin 30 päivää vuodenvaihteen molemmin puolin eli joulu- ja tammikuussa syntyneet.

Oppivelvollisuus alkaa Suomessa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän – myöhemmin kuin monissa muissa EU-maissa. Kaila korostaa, että hänen tutkimuksensa pohjalta ei kuitenkaan voida sanoa, mikä on ihanteellinen koulunaloitusikä.

Fyysinen kasvu voi heijastua oppimistuloksiin

Koulumenestyksen erojen syynä on Kailan mukaan kolme eri mekamismia. Alkuvuodesta syntyneet voivat olla oppimisen kannalta ihanteellisemmassa iässä.

– Heillä voi esimerkiksi olla parempi keskittymiskyky, mikä helpottaa oppimista ja siksi he pärjäävät paremmin.

Alkuvuodesta syntyneet voivat myös olla edellä fyysisessä kasvussa, mikä voi vaikuttaa itseluottamukseen ja heijastua oppimistuloksiin.

Ero voi myös liittyä siihen, että alkuvuodesta syntyneet tekevät kokeet vanhempina ja ehtivät siksi kerryttää enemmän tietoa – koulun ulkopuolellakin.

– He ovat esimerkiksi vapaa-ajalla lukeneet enemmän kirjoja, mikä auttaa kokeessa.

Mekanismien vaikutusta ei tämän tutkimuksen pohjalta pysty Kailan mukaan erottelemaan.

Opetushallituksen yhteisvalintarekisterin aineisto kattoi kaikki nuoret, jotka osallistuivat vuosien 1991–2007 välillä toisen asteen yhteishakuun samana vuonna kuin valmistuivat peruskoulusta. 

Lue myös:

    Uusimmat