"Alkoholi yhdistettynä tyttöbaariin tietää Virossa hankaluuksia"

Prostituutio oli vielä joitakin vuosia sitten näkyvä osa Tallinnan katukuvaa. Poliisin erityisasiantuntija Janne Pentti Suomen Viron suurlähetystöstä kertoo, miltä tilanne nykyään näyttää.

Lähetysneuvos Janne Pentti on vieraillut 1990-luvun puolivälistä asti toistuvasti Virossa. Vuoden alusta hän on työskennellyt paikan päällä lahden toisella puolen.

Pentin mukaan näkyvä prostituutio on tänä päivänä lähestulkoon kadonnut Tallinnan kaduilta. Tästä on osaltaan kiittäminen paikallisia viranomaistoimia.

− Julkista seksikauppaa ei juuri enää ole. 1990-luvulla touhu oli eri näköistä, Pentti kertoo.

Vaikka näkyvä toiminta on pitkälti loppunut, prostituutio itsessään ei ole poistunut kokonaan.

− Toki täällä on paikkoja, joissa prostituoidut liikkuvat. Mutta ne ovat määrättyjä baareja. Jos vertaa esimerkiksi Latviaan ja Riikaan, niin erityisesti Riian vanhassa kaupungissa on selkeästi yhä katuprostituutiota, Pentti kuvaa Baltian maiden tilannetta.

Monenlaisia huijauksia

Niin sanotut tyttöbaarit ovat paikkoja, joissa ongelmat helposti kasautuvat. Suurlähetystön tietoon tulee muun muassa luottokorttien käyttöön liittyviä petoksia ja ylilaskutuksia.

Huijauksia tehdään monella tapaa.

− Turistin kortilla saatetaan maksattaa seuraan tunkeutuvien tyttöjen laskuja, tai juomia myydään selkeästi ylihintaan. Tai sitten turisti maksaa luottokortilla ja huomaa myöhemmin, että kortilta on veloitettu lukuisia eri suuruisia summia. Usein illan tiliveloitukset nousevat tuhansiin euroihin.

− Nämä huijaukset ovat selkeästi kytköksissä tyttöbaareihin, Pentti sanoo.

Turismi on kasvanut

Suomalaisten turistien suhteen Janne Pentti näkee positiivista kehitystä sitten villeimpien matkustusvuosien.

− Sellainen poro-kulttuuri on vähän parantunut; ei olla enää tuulipuku päällä ympärijuovuksissa, Pentti toteaa.

Uutta säpinää Tallinnan katukuvaan tuovat muiden maiden turistit. Kaupungissa vierailee tätä nykyä yhä enemmän brittejä, ruotsalaisia ja norjalaisia.

− Näille maille Baltian hintataso korostuu vielä enemmän. Briteille ja norjalaisille Viro on erinomaisen halpa paikka juhlia.

Alkoholi on nautintoaine, joka liiaksi nautittuna johtaa helposti ongelmatilanteisiin. Perustapaukset ovat konsulaatille tuttuja: rahat on juotu, lompakko on hävitetty tai varastettu, passi kadonnut.

− Alkoholi yhdistettynä tyttöbaariin johtaa hankaluuksiin. Se on tosin ikävää, että lompakkovarkaudet kohdistuvat usein vanhuksiin, ja tällöin alkoholi ei välttämättä liity kuvioon, Pentti pahoittelee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja