Alkoholi vie usein eläkkeelle

Kelan tutkijoiden mukaan naisten ongelmajuominen on yleistynyt selvästi viime vuosina. Alkoholisairaudet ovatkin jo toiseksi yleisin työikäisten naisten kuolinsyy rintasyövän jälkeen.

Alkoholisairaudet vievät suomalaisia yhä useammin työkyvyttömyyseläkkeelle.

Kelan myöntämiä työkyvyttömyyseläkkeitä, joissa alkoholisairaus on joko pää- tai lisäsairautena, oli vuoden 2005 lopussa yhteensä reilut 10 500.

Eläkepäätöksen takana ovat yhä useammin alkoholin aiheuttamat aivosairaudet ja käyttäytymishäiriöt. Tämä oli kirjattu 5500 suomalaisen työkyvyttömyyseläkkeen syyksi vuonna 2005.

Tutkimusprofessori Raimo Raitasalo ja pääsuunnittelija Kaarlo Maaniemi Kelasta kirjoittavat Sosiaalivakuutus-lehdessä suomalaisten alkoholinkäytön lisääntymisestä ja sen aiheuttamista haitoista.

Myös alkoholin aiheuttamien sairauspäivärahakausien syynä ovat yhä useammin aivosairaudet ja käyttäytymishäiriöt. Näitä sairauspäivärahakausia on tällä vuosituhannella alkanut keskimäärin 1100 vuodessa, mutta vuonna 2005 niitä oli 1135. Miesten osuus niistä oli 75 prosenttia. Miesten ja naisten ero alkoholinkäytössä on kuitenkin oleellisesti pienentynyt, sanovat tutkijat.

Hintapolitiikka tehokkain ehkäisykeino

Maaniemi muistuttaa, että alkoholisairaudet ovat myös työikäisten miesten yleisin kuolinsyy. Vuonna 2005 viina vei 3050 suomalaisen hengen eli yhteensä yhdeksän Suomen pienimmän kunnan yhteisen väestömäärän verran.

Työikäisten naistenkin kuolinsyistä alkoholisairaudet ovat jo toisena rintasyövän jälkeen. Ero rintasyöpään on jo niin pieni, että tätä vauhtia alkoholista tulee pian myös naisten yleisin kuolinsyy, ennustaa Maaniemi.

Alkoholivaurioita voitaisiin Raitasalon ja Maaniemen mukaan estää tehokkaimmin alkoholin hintapolitiikalla ja rajoittamalla juomien saatavuutta. Nykyisin neljästä eniten käytetystä alkoholijuomasta kolmea voi ostaa suoraan elintarvikemyymälöistä. Keskiolut on meillä ylivoimaisesti suosituin alkoholijuoma.

Myös ennalta ehkäisevällä valistustyöllä on merkitystä, jos se suunnataan lapsiin ja nuoriin, raskaana oleviin naisiin sekä vielä työelämässä oleviin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat