Alkavatko vedet todella viiletä Jaakon nimipäivänä? Perinteisen kylmän kiven lisäksi veteen on lentänyt eriskummallisiakin esineitä

5:29
Katso video: Jaakko heitti kiven sijaan veteen jotakin muuta nimipäivänsä kunniaksi Helsingissä

Jaakonpäivää eli Jaakon nimipäivää vietetään 25. heinäkuuta. Perinteeksi on muodostunut, että Jaakko heittää kylmän kiven veteen nimipäivänsä kunniaksi.

Perinteistä Jaakonpäivää on juhlittu tänään ympäri Suomea. Useissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa nimipäiväsankari on heittänyt kylmän kiven veteen. Vanhan kansanviisauden mukaan perinteen myötä vesien lämpötilat viilenevät.

Suomen Epätieteellisen Seuran puheen- ja toiminnanjohtaja Jaakko Koskinen vastasi päivän kunniatehtävästä Helsingissä. Seura on järjestänyt perinteisiä Jaakonpäivän tapahtumia jo vuosien ajan.

Kiven sijaan seuran Jaakonpäivien tapahtumissa veteen on lentänyt eriskummallisiakin esineitä.

Katso videolta, mitä Jaakko heitti Helsingin Kauppatorin läheisyydessä olleeseen altaaseen tänä vuonna.

Lämpötilat viilenevät elokuussa

Jaakon nimipäivään liittyvä vanha kansanviisaus pitää edelleen osittain paikkansa. Ilmatieteen laitoksen mukaan Jaakon nimipäivän tienoilla ja heinäkuun loppupuolella lämpötilatilastoissa on havaittavissa taite kohti viileämpiä säitä.

Koska säät vaihtelevat joskus rajustikin vuodesta toiseen, Jaakonpäivän ilmastolliseen kertomukseen ei voida kuitenkaan täysin luottaa.

Nykyään Jaakonpäivän kylmä kivi lentää vesistöihimme hieman liian aikaisin, sillä pitkän ajan tilastoissa pintavesien jäähtyminen alkaa näkyä kunnolla vasta elokuussa. Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuun alkupäivinä lämpötiloissa voidaan havaita usein pientä nousuakin.

Päättyykö uimakausi?

Suomessa on päästy tänä kesänä nauttimaan useista hellepäivistä. Vaikka heinäkuu on pitänyt sisällään useita kylmempiä öitä, vesistöjen pintavesien jäähtyminen on hidasta, jos sää on muutoin lämmin ja aurinkoinen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan uimavesien jäähtyminen elokuun alussa ei ole vuosittainen sääntö. Jos aurinko ja lämpöinen ilma saapuvat Suomeen jälleen elokuussa, lämpöisen uimakauden voidaan katsoa jatkuvan vielä Jaakonpäivän jälkeenkin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja