Aleksei Navalnyi arvioi saamaansa hermomyrkkyä "maailman myrkyllisimmäksi ihmisen kehittämäksi aineeksi" – oppositiojohtajalla tärkeä viesti Trumpille

0:44
Oliko tässä pullossa äärimmäisen vaarallista hermomyrkkyä? Katso videokuvaa tapahtumapaikalta, missä myrkytyksen uskotaan tapahtuneen.

Elokuussa myrkytyksen uhriksi joutunut 44-vuotias oppositiojohtajakertoo yhdysvaltalaisen uutiskanavan haastattelussa, että presidentti Donald Trumpin tulisi tuomita häneen kohdistunut kemikaalihyökkäys.

Aleksei Navalnyi kertoi uutiskanava CBS:n haastattelussa olevan ilmiselvää, että hyökkäyksen takana oli Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Hänen mukaansa nyt Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin olisi aika avata suunsa.

– Minusta olisi äärimmäisen tärkeää, että jokainen, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti olisi kemikaalisten aseiden käyttöä vastaan 2020-luvulla, Navalnyi kertoo.

Trump on kuvaillut Navalnyin myrkytystä traagiseksi, mutta ei ole toistaiseksi ottanut suoraan kantaa siihen, oliko iskun takana Venäjä. 

Kuvailee hermomyrkkyä "ehkä maailman myrkyllisimmäksi"

Navalnyi kuvaili lähetyksessä elimistöönsä joutunutta uudenlaista novitšok-myrkkyä "ehkä maailman myrkyllisimmäksi ihmisen kehittämäksi aineeksi".

Oppositiojohtajan mukaan tämä kertoo siitä, että Venäjä säilöö myrkkyä edelleen ja kemikaalisten aseiden kehitystyö on Venäjällä voimissaan.

– Se on uudenlaista novitšokia, mikä valitettavasti todistaa, että Putin on kehittämässä uudenlaista ohjelmaa tälle kemialliselle aseelle, Navalnyi tiivistää.

Navalnyin mukaan hermomyrkkyä on ylipäätään äärimmäisen vaikea saada ja sen käyttäminen vaatii erikoisosaamista.

– Se ei ole ainetta, mitä voit ostaa kaupasta, vaikka sinulla olisi miljoonia dollareita, Navalnyi sanoo.

Novitšok on lähtöisin 1970-luvun Neuvostoliitosta, jossa sitä käytettiin alunperin lannoite- ja tuholaistorjunnassa.

Verifinin johtaja Paula Vanninen kertoi syyskuussa Uutisaamussa, mitä pelottava aine sisältää ja miksi se on äärimmäisen vaarallinen.

3:15

Lähde: CBS

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja