Albright uhkaa Irakia "huomattavalla" iskulla

Ulkoministeri Madeleine Albright sanoi tänään, että Yhdysvallat käyttää tarvittaessa "huomattavia" sotavoimia Irakia vastaan. Albright sanoi kuitenkin myös, että Yhdysvallat on valmis taloudellisiin myönnytyksiin, jotta Irak voisi raakaöljyn myynnillä hankkia lisää elintarvikkeita ja lääkkeitä.

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Bill Richardson puolestaan sanoi tänään, että kaksi uutta maata on luvannut tukea Yhdysvaltojen mahdollista sotilaallista iskua Irakia vastaan. Richardson ei kertonut, mitkä nämä kaksi maata ovat. Amerikkalaisten tueksi on jo aiemmin lupautunut Britannia.

Ulkoministeri Albright aloitti viikonvaihteessa kiertomatkan Lähi-itään. Hän on tavannut Jerusalemissa pääministeri Benjamin Netanyahun ja ulkoministeri Yitzhak Mordechain. Yhdysvallat pitää Irakin asetarkastuksissa syntyneessä kriisissä edelleen diplomaattista ratkaisua parhaana vaihtoehtona, Albright vakuutti. Albright varoitti Irakia hyökkäyksistä alueen muita maita vastaan.

-Jos he uhkaavat naapureitaan tai aiheuttavat niille vahinkoa, on vastauksemme oleva nopea ja voimakas, Albright sanoi.

Sovinnollisena eleenä tarkkailijat pitivät sitä Albrightin ilmoitusta, että Yhdysvallat on halukas laajentamaan ohjelmaa, jonka puitteissa Irak voi myydä ulkomaille öljyä ja hankkia näin saaduilla varoilla elintarvikkeita ja lääkkeitä. Tällä haavaa Irak voi viedä öljyä 2 miljardin dollarin arvosta puolen vuoden aikana. YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi eilen, että hän aikoo esittää parannuksia Irakin ja YK:n sopimukseen öljynviennistä.

Uusia tukijoita

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Richardson sanoi tänään Davosissa Sveitsissä, että kaksi maata on luvannut tukea julkisesti Yhdysvaltoja, mikäli amerikkalaiset päättävät käyttää voimakeinoja Irakia vastaan.

Maailman talousfoorumiin osallistuva Richardson sanoi myös, että diplomatian keinot ovat loppumassa Irakin kriisissä. Vain Britannia on tähän mennessä ilmoittanut osallistuvansa mahdolliseen iskuun Irakia vastaan. Sen sijaan Ranska ilmoitti tänään, että ranskalaiset eivät olisi mukana mahdollisissa sotilastoimissa Irakia vastaan.

-Irak ei ole enää minkäänlainen sotilaallinen uhka kenellekään, sanoi Ranskan sisäministeri Jean-Pierre Chevenement.

Ranska aikoo irakilaislähteiden mukaan lähettää alkavalla viikolla Irakiin erityisedustajan neuvottelemaan toimista, joilla voitaisiin välttää Yhdysvaltojen isku Irakia vastaan. Irakia johtavan Baath-puolueen johtoon kuuluva Saad Qasim Hamoudi kertoi, että Ranskan erityisedustaja saapuu Irakiin tiistaina.

Irakin kriisi on kääntynyt pahaenteiseksi sen jälkeen kun Irak kielsi YK:n asetarkastajilta pääsyn kahdeksaan rakennukseen, jotka ovat Irakin mukaan kaikki "presidentinpalatseja". Irak on vakuuttanut, ettei sillä ole enää ydinaseita tai biologisia tai kemiallisia aseita sen enempää kuin ohjuksiakaan, jotka kiellettiin maalta vuoden 1991 aseleposopimuksessa. Aselepo solmittiin sen jälkeen kun Yhdysvaltojen johtamat joukot karkottivat irakilaiset Kuwaitista, jonne Irak hyökkäsi 1990.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat