Älä koskaan tee näin chilin kanssa

Chilin polttoastetta on vaikea ennustaa ennen kuin olet leikannut hedelmän auki. Jos haluat välttyä pahimmilta chilihaavereilta, älä koskaan leikkaa chiliä ilman suojakäsineitä.

Chilin polte syntyy sen sisältämästä kapsaisiinista. Kapsaisiinin määrä chilihedelmässä riippuu monista tekijöistä, joten chilin poltetta on mahdotonta ennustaa etukäteen. Samankin lajikeen chilihedelmät voivat poiketa polttoasteikoltaan runsaasti.

Älä siis koskaan ota ylimääräisiä riskejä ja pilko chiliä suojaamatta käsiäsi. Vaikka olisit kuinka varovainen, saatat huomaamattasi pyyhkäistä silmääsi tai nenääsi kädellä, joka on juuri käsitellyt tulista chiliä. Voit varmasti kuvitella kivuliaan lopputuloksen? Chilit voivat olla myös niin tulisia, että ne aiheuttavat ihoärsytystä pelkästä kosketuksestakin. Siksi kädet kannattaa aina suojata esimerkiksi kumihanskoilla ennen chilin pilkkomista. Chilin pahin poltteen tunne tulee sen sisältämistä siemenkiinnikkeistä, eli chilin valkoisesta osasta.

Chili ei oikeasti polta

Kaikki chilin aiheuttamat oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja todellisuudessa kapsaisiinilla ei ole mitään fyysistä vaikutusta ihmiseen. Kapsaisiini vaikuttaa suoraan ihmisen hermostoon ja huijaa sitä luulemaan asioiden olevan todella huonosti. Kapsaisinoidit voivat imeytyä hermosoluihin niin hitaasti, että polte voi ilmestyä vasta vuorokaudenkin päästä.

Chilipaprikat ovat kuitenkin melkoisia terveyspommeja ja yksiä vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa. Niissä on runsaasti muun muassa C- ja E-vitamiineja. Chilin syöntiä ei siis pidä missään nimessä vältellä!

Katso videolta, miten chili kannattaa leikata, jos haluat välttyä pahimmilta poltehaavereilta:

Lisätty 28.11. klo 9.52: Chili ei oikeasti polta -kappale

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja